Artikel top billede

Streaming: Svært at skelne satire fra virkelighed på it-milliardærernes hjemmebane

To serier tegner hver sit portræt af Silicon Valley, og den dramadokumentariske er næsten lige så udknaldet som den vildt underholdende parodi. Men også kun næsten.

Alle brancher har deres typer, og IT-branchen er ingen undtagelse.

Helt fremme i feltet er naturligvis de store egoer, som fyrer floskler og bullshit af med så stor selvfølgelighed – og undertiden endda selv tror på det – at den varme luft næsten får dem til at svæve væk.

Men nogle er trods alt nødt til at få tandhjulene til at snurre, og her finder vi bl.a. patologisk introverte meganørder, drømmende technoflippere og forretningsfolk med lige så meget empati som sultne komodovaraner.

Gennem de seneste år er IT-branchen da også taget under kærlig behandling i film, serier og dokumentarfilm, og blandt de mest interessante serier skal særligt nævnes to.

Nemlig den dramadokumentariske Valley of the Boom og den fiktive Silicon Valley.

Valley of the Boom er produceret af National Geographic og fortæller nogle af historierne fra dengang internettet blev hvermandseje.

Dels den næsten ufattelige opstigning – og efterfølgende kollaps – af det sociale netværk theGlobe.com. Dels den nådesløse kamp om browsermarkedet mellem Ballmers og Gates’ Microsoft og Marc Andreessens Netscape, hvoraf sidstnævnte som bekendt endte i historiens iskolde grav.

Formen er reenactment af handlingen med skuespillere kombineret med interviews med nogle af hovedpersonerne fra dengang.

Det foregår efter omtrent samme formel som National Geographic brugte i sci-fi serien ”Mars”, der blandede interviews med topfolk fra nutidens rumfartsbranche med dramatiske scener fra en imaginær mission til den røde planet.

Valley of the Boom forløber over én sæson og kan streames på Disney+. Se traileren her.

Historierne om theGlobe.com og browserkrigen er begge dramatiske, rummer samtlige IT-branchens arketyper og vil for udenforstående nok være omtrent som at kigge ind i et akvarium med sære fisk, der spiser hinanden.

Så der er næppe tvivl om, at det er forløb som disse – samt naturligvis røverhistorier fra Apple, Google, Facebook, Oracle og mange andre – der har dannet basis for komedieserien Silicon Valley af Mike Judge.

Sjette og sidste sæson af Silicon Valley havde premiere for et par år siden, og seriens omdrejningspunkt er den kejtede Richard, der opfinder en enestående effektiv komprimeringsalgoritme, mens han arbejder for IT-giganten Hooli.

Richard omgiver sig med et udviklerhold bestående af den nihilistiske satanist Gilfoyle, som er i konstant infight med hævngerrige Dinesh, der tillige er udstyret med verdens største mindreværdskompleks.

Dertil kommer den flamboyante snydepels Erlich, der ejer det hus, hvor holdet skriver kode, den bekymrende overkorrekte mappebærer Jared, gennemført inkompetente Big Head, den smugrygende forretningskvinde Monica og talrige milliardærer, pralrøve, hæmningsløse opportunister og andet godtfolk.

Har man ikke set Silicon Valley, så er der al mulig god grund til at komme i gang. Serien er vildt underholdende – hvad enten man selv kender til IT-branchen eller ej – og har høstet et utal af priser foruden noget nær toprating på IMDB.

Og selv om den er fiktiv, vil man konstant nikke genkendende til et utal af træk ved både handling og de medvirkende. Især de mindre sympatiske og svært kulørte af slagsen.

Se traileren til Silicon Valley her.

Valley of the Boom (en sæson) kan streames på Disney+ / Silicon Vallet (seks sæsoner) kan streames på HBO