Artikel top billede

Bog: Ram kummen, husk håndsprit og nup et æble i stedet for den friskbagte croissant

I Nudge: The Final Edition af Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein rummer essensen af en tankegang, der de sidste tyve år har ansporet os alle til at handle lidt klogere – uden behov for helt så mange forbud, påbud og sure forbudsskilte som i fortiden.

Få naturlove er mere konstante end tyngdekraften. Muligvis undtaget reglen om let tilgængelighed.

For dækkes mødebordet med cola, chokoladecroissant og Matadormix, så bliver det også spist og drukket. Måske ikke alt sammen – men i hvert fald langt mere, end hvis snoldet ikke var der.

I stadig flere virksomheder skiftes det sukkerholdige mødeguf imidlertid ud med mineralvand og frisk frugt. Kalkulen er, at sundere medarbejdere giver mindre sygdom og almindelig slendrian samt færre kedelige omkostninger. Hvilket i sidste ende også er til gavn for medarbejderne selv.

Det er blot ét eksempel på ”nudging.” Det er en tankegang der også er emnet for en stærkt indflydelsesrig bog af samme navn, der gennem mere end 20 år har inspireret millioner af djøf’ere, politikere og beslutningstagere til at gentænke den måde, man prøver at styre os uregerlige mennesker. Nemlig gennem venlige puf snarere end forbud og påbud.

I starten af august udkommer så Nudge: The Final Edition af Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein, der har gennemrevideret og fornyet det oprindelige manuskript.

Her er nu også eksempler fra pandemien og erfaringer for, hvordan man gør det lidt lettere og sjovere for folk at handle på en måde, der anses for at være mest hensigtsmæssigt i en stadig mere kompleks og digital verden.

Det gør bogen interessant for myndigheder, arbejdsgivere og organisationer. Uanset om det går ud på at huske borgerne på håndspritten, prøve at få dem til at tage cyklen i stedet for bilen, ramme kummen i stedet for gulvet, få overblik over privatøkonomien eller noget helt femte. Men uden hele tiden at skulle løfte pegefingeren.

Det kan man måske smile lidt af, men udgangspunktet er egentlig sympatisk nok. For vi mennesker gør jo ikke altid gør det, der er bedst for os selv (og chokoladecroissanter smager jo bare godt!).

Så skal man have os til at handle klogere i almindelighed, er det trods alt sjovere, mere sympatisk og mindre indgribende med et venligt skub i den rigtige retning end forbud, håndfaste regler og mavesure skilte med HUSK NU BØRSTEN, DIN GRIS!

Nudge: The Final Edition vil helt sikkert blive læst, og det er nok udmærket.

Titel: Nudge: The Final Edition / Forfattere: Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere