Artikel top billede

Bog: Ram kummen, husk håndsprit og nup et æble i stedet for den friskbagte croissant

I Nudge: The Final Edition af Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein rummer essensen af en tankegang, der de sidste tyve år har ansporet os alle til at handle lidt klogere – uden behov for helt så mange forbud, påbud og sure forbudsskilte som i fortiden.

Få naturlove er mere konstante end tyngdekraften. Muligvis undtaget reglen om let tilgængelighed.

For dækkes mødebordet med cola, chokoladecroissant og Matadormix, så bliver det også spist og drukket. Måske ikke alt sammen – men i hvert fald langt mere, end hvis snoldet ikke var der.

I stadig flere virksomheder skiftes det sukkerholdige mødeguf imidlertid ud med mineralvand og frisk frugt. Kalkulen er, at sundere medarbejdere giver mindre sygdom og almindelig slendrian samt færre kedelige omkostninger. Hvilket i sidste ende også er til gavn for medarbejderne selv.

Det er blot ét eksempel på ”nudging.” Det er en tankegang der også er emnet for en stærkt indflydelsesrig bog af samme navn, der gennem mere end 20 år har inspireret millioner af djøf’ere, politikere og beslutningstagere til at gentænke den måde, man prøver at styre os uregerlige mennesker. Nemlig gennem venlige puf snarere end forbud og påbud.

I starten af august udkommer så Nudge: The Final Edition af Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein, der har gennemrevideret og fornyet det oprindelige manuskript.

Her er nu også eksempler fra pandemien og erfaringer for, hvordan man gør det lidt lettere og sjovere for folk at handle på en måde, der anses for at være mest hensigtsmæssigt i en stadig mere kompleks og digital verden.

Det gør bogen interessant for myndigheder, arbejdsgivere og organisationer. Uanset om det går ud på at huske borgerne på håndspritten, prøve at få dem til at tage cyklen i stedet for bilen, ramme kummen i stedet for gulvet, få overblik over privatøkonomien eller noget helt femte. Men uden hele tiden at skulle løfte pegefingeren.

Det kan man måske smile lidt af, men udgangspunktet er egentlig sympatisk nok. For vi mennesker gør jo ikke altid gør det, der er bedst for os selv (og chokoladecroissanter smager jo bare godt!).

Så skal man have os til at handle klogere i almindelighed, er det trods alt sjovere, mere sympatisk og mindre indgribende med et venligt skub i den rigtige retning end forbud, håndfaste regler og mavesure skilte med HUSK NU BØRSTEN, DIN GRIS!

Nudge: The Final Edition vil helt sikkert blive læst, og det er nok udmærket.

Titel: Nudge: The Final Edition / Forfattere: Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere