Artikel top billede

Streaming: Sandheden er virkelig langt ude

Ny Netflix-dokuserie undersøger, om den amerikanske regering gemmer på skumle hemmeligheder om UFOer og rumvæsener, men den skruer selv lovligt langt op for konspirationsteorierne. Så er en nylig amerikansk rapport mere ædruelig læsning.

Det er pr. definition ikke kendt, hvad en UFO er for en størrelse; heraf betegnelsen unidentified flying object.

Men i Netflix’ nyeste dokumentarserie om rumvæsener og udenjordiske besøgende – Top Secret UFO Projects: Declassified – skruer man spekulationsknappen hele vejen op til 11.

Her arbejder man ret systematisk ud fra en tese om, at særligt de britiske og amerikanske myndigheder har skjult sandheden.

Ikke blot om, at udenjordiske væsener nærmest rutinemæssigt har aflagt besøg. Men også om, at nogle af ETs fætre har slået sig ned på jorden og lever her i dag. Tag blot følgende citat fra traileren:

”Do they want to help us? Do they want to harvest us? The big question is intent. Who they are, why they’re here.”

Måske er sandheden derude og skjules af skumle regeringsinteresser, hvilket Mulder fra X-Files som bekendt mente. Eller måske er sandheden langt mere kedsommelig. Det er ikke godt at vide.

Men Top Secret UFO Projects: Declassified er mest af alt et skud adrenalin til fantasien med masser af grynede optagelser og hakkende computeranimationer af små, grønne mænd, der krabler rundt.

Dertil naturligvis hurtige klip og interviews med mennesker, der ikke selv lader til at være særligt meget i tvivl om andet, end at nogen skjuler noget. Se selv mere i traileren her.

Under alle omstændigheder er det nok ikke et tilfælde, at Netflix frigiver serien netop nu.

For tidligere på sommeren offentliggjorde det amerikanske forsvareministerium en sammenfattende rapport om en række hændelser, hvor piloter i flåden – ofte støttet af radardata – over en årrække har observeret og nogle gange filmet flyvende objekter af ukendt oprindelse, der opførte sig dybt mærkværdigt.

I næsten alle tilfælde bevægede de observerede genstande sig på måder, som var utænkelige jævnfør gængs viden om aerodynamik, materiale- og motorteknologi.

Rapporten bygger således på langt mere troværdige data end uskarpe fotos og historier om mystiske lys fra ensomme nattevandrere langt fra alfarvej.

Men rapporten er dog ikke specielt interessant for de svar, den giver på, hvad piloter og radarteknikere har observeret. For angiveligt aner den amerikanske regering helt enkelt ikke, hvad piloterne har set.

Det ene bud kan nærmest være lige så godt som det næste. Russiske eller kinesiske eksperimentaldroner? Rumvæsener? Atmosfæriske fænomener? Sensorfejl? Ingen ved det.

Rapporten er snarere interessant, fordi man fra officiel myndighedsside endelig lukker op for posen og erkender, at der er noget ukendt og måske farligt derude, man hellere må holde lidt øje med.

Samt fordi eksempelvis jagerpiloter ikke længere skal frygte at blive stemplet som håbløse fantaster med udsigt til en lang karriere som fragtpiloter i arktis, når de indrapporterer uforklarlige hændelser i luftrummet.

Det kan åbne for, at flere hændelser undersøges i de kommende år. Samt for, at man måske kommer tættere på nogle svar. Vel at mærke svar, der forhåbentlig er lidt mere substantielle end dem, man præsenteres for i ovennævnte Netflix-serie.

Titel: Top Secret UFO Projects: Declassified / Kan streames på Netflix