Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Englændere overtager danske Mindworking / Danske vandværker indgår tæt samarbejde om it-sikkerhed / Økonomistyrelsen lancerer ny strategi for sammenhæng i it-systemer

Englændere overtager danske Mindworking. Danske vandværker indgår tæt samarbejde om it-sikkerhed. Økonomistyrelsen lancerer ny strategi for sammenhæng i it-systemer. Danske ansatte bliver overvåget af ‘skræmmende malware’. Elon Musks SpaceX gør klar til at sende fartøj i kredsløb.

Godmorgen og velkommen til denne uges første morgen-briefing fra Computerworld.

Dagens morgen-briefing er sammensat af Dan Jensen.

Englændere overtager danske Mindworking

Det engelske software-selskab Reapit overtager aarhusianske Mindworking, der står bag forskellige it-løsninger til ejendomsmægler-branchen.

Mindworking blev etableret i 2003 af Claus Mathorne, der fortsat er hovedejer og CEO. Selskabet landede i fjor en bruttofortjeneste på 28 millioner kroner og et overskud på en million kroner.

Med salget bliver Mindworking en del af Reapit, der leverer software til 65.000 brugere inden for ejendomsmægler-branchen i Storbritannien og Australien.

Claus Mathorne indtræder som aktionær i Reapit og forbliver CEO for Mindworking i Danmark.

Danske vandværker indgår tæt samarbejde om it-sikkerhed

15 danske vandværker indgår samarbejde om it-sikkerhed. Projektet kalder de for ‘Samarbejdende Cybersikkerhed,’ og det skal være med til at sikre dem mod at blive hacket og lignende.

Under projektet kobles vandværkernes overvågnings-systemer på en løsning, der blandt andet slår alarm, hvis der bliver meldt om afvigelser i de almindelige datastrømme fra de enkelte vandværker.

Desuden skal medarbejderne undervises i it-sikkerhed.

‘Samarbejdende Cybersikkerhed’ er støttet af Industrien Fond. Med i projektet er også Danske Vandværker, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut samt it-sikkerhedsselskaberne Derant og Halfspace.

“It-sikkerhed er som bekendt en meget kompleks sag, og derfor bliver der udarbejdet skabeloner og hjælpeguider til vandværkerne. Et af kardinalpunkterne er sårbarhedsanalysen, der viser, hvor vandværket med fordel kan sætte ind for at højne sin it-sikkerhed,” skriver direktør i Danske Vandværker, Susan Münster, i et indlæg om projektet, som du kan læse her.

Økonomistyrelsen lancerer ny strategi for sammenhæng i it-systemer

Økonomistyrelsen er klar med en ny strategi for sine it-systemer, som skal sikre en 'fælles retning,' lyder det fra styrelsen.

Styrelsens system-landskab er i dag sammensant af en længere række systemer, der hver især er specialiseret ind på bestemte opgaver.

"Systemporteføljen har vokseværk og har haft det i en årrække i forhold til kompleksitet og anta systemer. Det stiller større krav til sammenhængen i systemporteføljen og til kundernes systemer," lyder det fra Økonomistyrelsen om den ny såkaldte integrations-strategi.

Du kan læse mere om, hvordan styrelsen vil gribe opgaven an, i strategien, som du finder her: Økonomistyrelsens integrationsstrategi.

Danske ansatte bliver overvåget af ‘skræmmende malware’

Ansatte i danske virksomheder bliver overvåget af ‘skræmmende malware,’ lyder det fra it-sikkerhedsselskabet Check Point.

Det drejer sig ikke mindst om keyloggeren Snake, som ifølge Check Point lige nu er “den største cybertrussel mod danske virksomheder efter en phishing-kampagne målrettet virksomhedernes medarbejdere.”

“Når en medarbejders enhed er blevet inficeret af Snake keyloggeren, gemmer den alt, hvad brugeren taster på computeren eller telefonen,” lyder det fra selskabet.

“Udover det skræmmende i, at cyberkriminelle kan se alt, hvad man skriver på sin enhed, så kan keyloggere som Snake være meget farlige, da mange brugere benytter det samme password til flere forskellige konti. Når hackere har fået adgang til én konto med et password, de har opsnappet via Snake, vil de derfor ofte have adgang til mange andre af brugerens følsomme data på andre konti,” meddeler Niels Zimmer Poulsen, sikkerhedschef i Check Point.”

Elon Musks SpaceX gør klar til at sende fartøj i kredsløb

Elon Musks rumselskab SpaceX er stort set klar til for første gang at sende et fartøj i kredsløb om jorden.

Elon Musk meddeler på Twitter, at selskabet vil være klar til at sende fartøjet Starship i kredsløb indenfor et par uger, og at der lige nu kun mangler tilladelse fra myndighederne.

Elon Musk har tidligere meddelt, at han agter at fluve den japanske milliardær Yasaku Maezawa en tur rundt om månen i Starship allerede i 2023.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere