Artikel top billede

Danske virksomheders brug af kunstig intelligens er eksploderet på få år: “Der er enorme gevinster at hente”

På få år har danske virksomheder i stor stil taget værktøjer, der benytter kunstig intelligens, til sig. Det er en enormt god nyhed for danske virksomheders konkurrence evne, lyder det fra en række erhvervsorganisationer.

Hver fjerde danske virksomhed bruger i dag kunstig intelligens. Det er en markant stigning på bare få år.

For bare to år siden var det kun seks procent af danske virksomheder, der benyttede sig af teknologien, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det tal steg til 11 procent i 2020, men er altså eksploderet i løbet af det seneste år, hvor 24 procent af de danske virksomheder svarer, at de benytter væktøjer der bruger kunstig inteligens.

Den hastige udvikling skaber begejstring flerer steder hos danske erhvervsorganisationer, hvor man mener, at den eksplossive udvikling skyldes et øget fokus på teknologien.

“Det er en rigtig god nyhed at flere virksomheder bruger kunstig intelligens. Dagens tal viser, at vi er godt på vej. Selvom Danmark er verdensmestre i digitalisering, er det vigtigt, at flere virksomheder kommer med på vognen med avancerede teknologier,” siger Rikke Hougaard Zeberg branchedirektør i DI Digital i en meddelse.

Samme begejstring kommer fra Industriens Fond, hvor man har afsat et større millionbeløb til at få de mindre virksomheder med på udviklingen.

“Det er rigtigt godt, at flere virksomheder er begyndt at bruge kunstig intelligens, men tallene viser desværre med alt tydelighed, at der fortsat er rigtigt meget at hente for danske virksomheder, hvis endnu flere tog AI teknologierne til sig. Vi har brug for at industrien mestrer AI teknologien for at blive konkurrencedygtige i at kunne udvikle løsninger på de store globale udfordringer indenfor fx sundhed og klima. Det kræver at der er kompetencer i industrien til at realisere det meget store potentiale,” lyder det fra udviklingsdirektør, Charlotte Kjeldsen Krarup.

Mere fokus fra EU

Selvom flere virksomheder har taget kunstig intelligens til sig i løbet af det seneste år, så er det fortsat de største danske virksomheder, der går forrest i udviklingen.

Blandt virksomheder med mere end 250 ansatte er det mere end 60 procent, der svarer, at de bruger kunstig intelligens. Tallet hos de små virksomheder med mellem 10 og 49 ansatte er det bare hver femte, der benytter sig af teknologien.

Derfor er der fortsat et stykke arbejde endnu med at få de mindre virksomheder til at tage teknolgien til sig.

“Der er enorme konkurrencemæssige gevinster at hente i anvendelsen af kunstig intelligens, og derfor er det også afgørende for vores samlede økonomiske vækst, at vi får flere virksomheder med i udviklingen. Det gælder især om at få kunstig intelligens ind i SMV’erne, som udgør størstedelen af dansk erhvervsliv. Derfor arbejder DI også for at udbrede virksomhedernes kendskab til brugen og værdien af kunstig intelligens,” siger Rikke Hougaard Zeberg.

En del af forklaringen på den enorme udvikling skal ifølge DI findes i, at der på politisk niveau er blevet sat langt mere fokus på brugen af kunstig intelligens. Der er dog ifølge erhvervsorganisationen fortsat brug for mere politisk styring på området.

“Med de nye EU-regler for AI sættes der endnu større fokus på, at anvendelsen af kunstig intelligens foregår på en ansvarlig måde. Derfor støtter vi i DI op om en risikobaseret tilgang, hvor det i første omgang handler om at indsnævre kravene, så vi undgår at skabe nye administrative byrder som hæmmer innovationen,” lyder det fra Rikke Hougaard Zeberg.
Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen for angreb via din Salesforce Cloud
Cyberkriminelle går målrettet efter Salesforce Cloud, men kun de færreste virksomheder er opmærksomme på, at de selv har et stort ansvar for at beskytte sig – eller ved, hvordan de gør.