Artikel top billede

Digitaliseringsstyrelsen og Nicolai Wammen får kritik for ny redegørelse om NemKonto-svindel

Både Digitaliseringsstyrelsen og finansminister Nicolai Wammen (S) kritiseret af to eksperter, der ikke mener, at en helt ny redegørelse om en sag, hvor borgeres NemKonto er blevet misbrugt til svindel, er retvisende.

Premium Kun for abonnenter

Finansminister Nicolai Wammen (S) og Digitaliseringsstyrelsen rammes nok engang af kritik for at håndtering af en sag om NemKonto-svindel.

Det skriver DR.

Denne gang er en ny og opdateret redegørelse af styrelsens håndtering af sagen, der ifølge to professorer i forvaltningsret ikke er retvisende.

”Jeg mener ikke man får et retvisende og dækkende billede af situationen, sådan som det er beskrevet,” siger professor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet til DR.

Den vurdering får opbakning fra professor Frederik Waage fra Syddansk Universitet, der ifølge DR vurderer, at der ikke lader til at være et ønske om et trænge til bunds i sagen.

Sådan kunne svindlen finde sted

Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeren har tidligere fået kritik for en tidligere redegørelse om sagen samt for ikke have gjort nok for at forhindre svindlen.

I forbindelse med sagen har svindlere gennem fem år haft mulighed for udnytte borgeres Nemkonti.

Svindlen er blevet muliggjort ved, at svindlere har kunne ændre folks Nemkonto til en anden bankkonto, og herefter få offeret løn eller offentlige ydelser udbetalt til den nye kontoi.

Blev advaret

DR har tidligere beskrevet, at Digitaliseringsstyrelsen siden 2016 blev advaret 30 gange om svindlen uden at ændre systemet.

"Dybt utilfredsstillende. Og især fordi man jo ikke kan melde sig ud. Det er jo en lovgivning, der kræver, at man skal have en NemKonto," sagde Jan Pries-Heje, professor i digitalisering på Roskilde Universitet, tidligere på året til DR.