Artikel top billede

Systematic omgår eksportforbud: Styringssystem kan være brugt til krigsforbrydelser

Den danske it-kæmpe Systematics systemer til blandt andet udpegning af bombemål, kan være brugt til blodige krigsforbrydelser.

Den aarhusianske it-virksomhed Systematics hovedprodukt til forsvaret, kampstyringssystemet ’SitaWare’, anvendes i dag hos flere landes militære styrker.

It-kæmpens produkt, der anvendes til blandt andet at organisere og koordinere militære operationer såsom udpegning af bombemål, er røget i de forkerte hænder.

Det skriver TV2 i samarbejde med Danwatch og Lighthouse Reports, på baggrund af blandt andet konti på sociale medier, jobannoncer og årsrapporter.

Systemet er i en årrække anvendt af det Forenede Arabiske Emiraters militær, til trods for at den danske regering i oktober 2018 indførte et eksportforbud.

SitaWare-teknologien er blevet brugt samtidig med, at Emiraterne er under anklage for at have deltaget i grove krigsforbrydelser i den verserende borgerkrig i nabolandet Yemen.

En syv år lang konflikt, som af FN betegnes som klodens værste humanitære krise på grund af udbredt hungersnød, sygdom og angreb på civile.

Aktindsigter i Systematics aktiviteter viser, at it-selskabet kort efter det danske eksportforbud blev indført søgte om en tilladelse ved de britiske myndigheder igennem et datterselskab i Storbritannien.

Ifølge professor i økonomisk kriminalitet Tom Kirchmaier ved Copenhagen Business School er der tale om en bevidst omgåelse af eksportforbuddet:

”For mig står det meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov, og det er helt afgjort forkert. Der er intet at diskutere, fortæller han til mediet.

Seneste regnskab fra virksomheden viser, at driften i it-virksomheden er i kraftig vækst, et driftsresultat på 147 millioner, 62 procent mere end i forrige årsregnskab.