Artikel top billede

Litauen opfordrer alle til at smide deres kinesiske smartphones i skraldespanden: Vi kan se, at kineserne spionerer

Det litauiske forsvarsministerium opfordrer alle til omgående at smide deres kinesiske smartphones i skraldespanden. Har opdaget opsigtsvækkende mekanismer .

Smid dem ud og lad være med at købe noget lignende igen.

Så kontant lyder opfordringen fra det litauiske forsvarsministerium til alle, der i dag anvender smartphones produceret af kinesiske selskaber som Huawei, Xiaomi og lignende.

Opfordringen kommer ifølge Reuters, fordi litauiske efterretningsfolk har opdaget, at der i eksempelvis smartphones fra Xiaomi findes en skjult funktion, der kan opdage og fjerne vendinger, som i Kina regnes for kontroversielle.

Det kan eksempelvis være vendinger som “Free Tibet” og “Long live Taiwan independence” og “democracy movement.”

Litauen har fundet funktionen i topmodellen Mi 10T 5G.

Ifølge Litauens forsvarsministerium er funktionen dog blevet slået fra i telefoner, der er blevet solgt i EU. Men den kan tændes fra Kina når som helst, hedder det.

“Vores anbefaling er ikke at købe nye smartphones fra Kina og at skaffe sig af med dem, som allerede er blevet købt, så hurtigt det kan lade sig gøre inden for rimelighedens grænser,” siger forsvarsminister Margiris Abukevicius.

Litauen peger desuden på, at det nationale cyber sikkerheds center har fundet ud af, at Xiaomi-telefonen sender krypterede data om telefonens brug til en server i Singapore.

Meldingen kommer i en tid, hvor mægtige Kina og lillebitte Litauen er røget i totterne på hinanden.

Det skyldes, at Taiwan har fået grønt lys til at åbne en repræsentation i landet med navnet Taiwains Repræsentation, hvilket har fået kineserne til at true med at smide den litauiske ambassadør ud af landet.

Kina hævder nemlig, at Taiwan er kinesisk, hvilket har gjort, at de taiwanske repræsentationer i de forskellige lande normalt hedder noget med ‘Taipei,’ som er Taiwans hovedstad.