Artikel top billede

Bog: Løgn, halve sandheder og rendyrket propaganda på de sociale medier

Vi ved godt, at vi bliver revet rundt af algoritmerne på sociale platforme. Spørgsmålet er, om vi kan gøre noget ved det – og hvad. Ny bog byder ind med svar.

Oprindelig blev de sociale medier udråbt til en fantastisk mulighed for demokratisk debat med adgang for alle. I dag ved vi, at det er algoritmer, der bestemmer, hvad vi ser. Og vi ved, at de trækker os ud i ekstremerne.

Vi ved også, at de sociale platforme ikke tøver med at blokere eller udelukke dem, de ikke bryder sig om.

Det er heller ikke så befordrende for demokratiet.

Men hvad kan vi gøre – og er der overhovedet håb?

Svaret afhænger i første omgang af, at vi forstår, hvad der foregår. I hvert fald ifølge professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks og digital medieekspert i Børns Vilkår samt medlem af TechDK Kommissionen Camilla Mehlsen

Derfor har de skrevet bogen Sandhedsministeriet, hvor de præsenterer analyser af fænomener som selfies, fake news og nøgenbilleder.

Analyserne viser, hvordan techgiganterne håndterer vores adgang til fakta, følelser og fortællinger. En håndtering, der ifølge forfatterne betyder, at de i praksis kan styre, hvad vi opfatter som sandt og falskt, rigtigt og forkert, grimt og smukt – online såvel som offline.

Det kunne selvfølgelig lyde som en ret nedslående affære, men forfatterne er heldigvis hverken dommedagsprofeter eller maskinstormere.

For selvom der formentlig er et stykke vej, inden vi kommer i mål, så mener de to forfattere, at det er muligt at nytænke techgiganternes rolle, og den måde vores fælles digitale infrastruktur fungerer.

Så alle drømmene om det digitale demokrati alligevel kan blive en realitet, og nettet ikke bare er en åben port lige ned i kaninhullet.

Sandhedsministeriet udkom 27. september på Informations Forlag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere