Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Bog: Løgn, halve sandheder og rendyrket propaganda på de sociale medier

Vi ved godt, at vi bliver revet rundt af algoritmerne på sociale platforme. Spørgsmålet er, om vi kan gøre noget ved det – og hvad. Ny bog byder ind med svar.

Oprindelig blev de sociale medier udråbt til en fantastisk mulighed for demokratisk debat med adgang for alle. I dag ved vi, at det er algoritmer, der bestemmer, hvad vi ser. Og vi ved, at de trækker os ud i ekstremerne.

Vi ved også, at de sociale platforme ikke tøver med at blokere eller udelukke dem, de ikke bryder sig om.

Det er heller ikke så befordrende for demokratiet.

Men hvad kan vi gøre – og er der overhovedet håb?

Svaret afhænger i første omgang af, at vi forstår, hvad der foregår. I hvert fald ifølge professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks og digital medieekspert i Børns Vilkår samt medlem af TechDK Kommissionen Camilla Mehlsen

Derfor har de skrevet bogen Sandhedsministeriet, hvor de præsenterer analyser af fænomener som selfies, fake news og nøgenbilleder.

Analyserne viser, hvordan techgiganterne håndterer vores adgang til fakta, følelser og fortællinger. En håndtering, der ifølge forfatterne betyder, at de i praksis kan styre, hvad vi opfatter som sandt og falskt, rigtigt og forkert, grimt og smukt – online såvel som offline.

Det kunne selvfølgelig lyde som en ret nedslående affære, men forfatterne er heldigvis hverken dommedagsprofeter eller maskinstormere.

For selvom der formentlig er et stykke vej, inden vi kommer i mål, så mener de to forfattere, at det er muligt at nytænke techgiganternes rolle, og den måde vores fælles digitale infrastruktur fungerer.

Så alle drømmene om det digitale demokrati alligevel kan blive en realitet, og nettet ikke bare er en åben port lige ned i kaninhullet.

Sandhedsministeriet udkom 27. september på Informations Forlag.
IT-JOB

Continia Software A/S

Student Master Data Assistant

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Netcompany A/S

IT Manager

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Coordinator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere