Artikel top billede

(Foto: Apple)

Apple klar med to nye Macbook Pro-maskiner – under motorhjelmen gemmer der sig et regulært bæst

Den nye Macbook Pro er et power-monster, og samtidig har Apple skrottet en udskældt teknologi. Bliv klogere på nye computere og de helt nye kraftfulde chip, som Apple præsenterede mandag aften.

Det var intet mindre end en opvisning i rå computerkraft, da Apple mandag aften ved en virtuel event præsenterede to helt nye versioner af selskabets Macbook Pro-computere.

De nye computere bød på et helt nyt design, to helt nye bæster under motorhelmen og en afsked med en udskældt teknologi.

Samtidig gjorde de to nye computere op med et paradoks, som Apple gennem de seneste år har været udfordret af.

Upopulære blandt pro-brugerne

For her har Apple haft en serie Pro-computere, som ikke har været særlig populære blandt selskabets ellers så dedikerede professionelle kunder.

Mange af pro-brugerne har været utilfredse med, at Apple tilsyneladende har været besatte af at have slanke produkter, men samtidig har negligeret behovet for porte.

Desuden fjernede Apple i 2016 funktionstasterne og erstattede dem med en touchbar, som aldrig blev populær, men snarere viste sig at være en kilde til frustration.

De ting blev der lavet om på i en dag.

Farvel til touch

For de nye Macbook Pro-computere er ikke alene rundere og mere buttede i formerne.

De er også udstyret med, hvad der efter Apple-standarder må betegnes som et sandt festfyrvækeri af porte.

På siden af computerne finder vi således intet mindre end tre usb c/thunderbolt-porte, en hdmi-port, et hovedtelefonstik og en sd-kort-læser.

Samtidig har Apple helt fjernet den udskældte touchbar og erstattet den med helt klasisske F-taster.

Dagens mest bemærkelsesværdige nyheder finder vi dog under computerenes motorhjelm.

Bæst under motorhjelmen

Her er 14-tommerudgaven nemlig udstyret med den helt nye M1 Pro-chip, mens 16-tommer udgaven kan fås i en udgave med den endnu heftigere M1 Max-chip.

M1 Pro-chippen er forsynet med 10 CPU-kerner, 16 GPU-kerner og 16 neural engine-kerner til maskinlæring - og takket være en såkaldt ProRes-accelerator kan den ifølge Apple håndtere op til fire 8K videostreams samtidig.

Den kan desuden konfigureres med op til 32 gb hukommelse og har en hukommelsesbåndbredde på 200 gb i sekundet, hvor den traditionelle M1-processor kun tillader op til 16-gigabyte.

Men 16-tommer udgaven af Macbook Pro kan desuden konfigureres med Apples nye bæst af en chip, M1 Max, der henvender sig til dem med den største ydeevne behov og den mest velspækkede tegnebog.

M1 Max-processoren har det dobbelte antal GPU-kerner en hukommelsesbåndbredde på 400 gb i sekundet og kan konfigureres med top 64 bg hukommelse.

Derudover understøtter M1 Max op til fire eksterne skærm, mens M1 Pro understøtter op til to eksterne skærme.

Ifølge Apple udmærker de nye chip sig også ved at være yderst energieffektive, og 14-tommer udgaven kan således levere 17 timers videafspilning og 11 timers internetsurferi på en opladning, mens de tilsvarende tal for 16-udgaven lyder på henholdsvis 21 timer og 14 timer.

Stor skærmopgradering

Når du åbner skærmen på de nye Macbooks vil du blive mødt af helt nye skærme, der er blevet større uden, at de dog betyder, at computerne har fået et væsentligt større fodaftryk.

Det er sket ved at gøre skærmkanterne 25 procent mindre og dermed udvide det aktive skærmareal.

I 14 tommer-udgaven får du en opløsning på 3024 x 1964, hvilket giver 5,9 millioner pixels, mens 16-tommer udgaven er udstyret med med en opløsning på 3456 x 2234, hvilket giver i alt 7,7 millioner pixels.

Den nye skærm er det som Apple kalder for en liquid retina XDR, og den udstyret med mini-led-teknologi, som giver dybere sort-niveauer og en mere lysstærk skærm på 1.000 nits, der i visse situationer kan levere helt op til 1600 nits.

Samtidig er den udstyrte med Apples ProMotion-teknologi, der både kendes fra iPhone Pro og iPad Pro, der leverer opdateringsfrekvenser på op til 120 hz, men som automatisk tilpasses indholdet på skærmen.

Her er prisen

Den billigste Macook Pro med 14-tommer skærm kommer til at koste 17.499 kroner, mens Macbook Pro’en med 16-tommer skærm starter ved priser på 21.799 kroner.

Ønsker du den i en udgave med den nye M1 Max-processor må du dog punge med intet mindre 30.799 kroner.

Computerne kan forudbestilles nu og leveres fra i næste uge.