Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Tesla brager frem i Kina: Salget stiger med 22 procent / Kulturministeren er rystet over Facebook-læk / USA smækker døren i for endnu et kinesisk telefirma

Tesla brager frem i Kina: Salget stiger med 22 procent. Kulturministeren er rystet over Facebook-læk. USA smækker døren i for endnu et kinesisk telefirma. ServiceNow køber dansk SAP-hus. Svenske Proact køber tysk cloud-selskab. Devoteams danske forretning henter ny CFO.

Det er blevet onsdag, og det er tid til ugens tredje nyhedsoverflyvning.

Dagens udgave af Computerworlds morgen-briefing er mixet af Rasmus Ginman.

Denne morgen skal vi blandt andet til Kina, USA og Sverige, hvor it-mæssige begivenheder udfolder sig. Derudover skal vi have kulturministeres besyv med angående de seneste Facebook-lækager.

Rigtig god læselyst.

Tesla brager frem i Kina: Salget stiger med 22 procent

Det kan være besværligt for vestlige virksomheder at få foden indefor i Kina, men for Tesla ser det ikke ud til at være et problem.

Teslas salg af elbiler i Kina er nået næsten halvdelen af størrelsen på USA-salget, skriver CNBC.

I løbet af året tredje kvartal solgte Tesla for 3.11 milliarder dollar i Kina. Tilsvarende solgte selskabet for 6,41 milliarder dollar i USA i samme periode.

For et år siden var det samlede salg i Kina 41,4 procent af salgte i hjemlandet USA.

I løbe af årets tredje kvartal steg salget i Kina med 22,6 procent sammelignet med samme periode sidste år.

Elon Musk-selskabet åbnede en kæmpe fabrik i Shanghai kort før coronapandemien brød løs. Her begyndte Tesla at levere de første kinesisk producerede elbiler til kunderne.

Kulturministeren er rystet over Facebook-læk

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er rystet over det seneste Facebook-læk.

Over for Berlingske kalder hun det stærkt bekymrende, at det sociale medie ifølge lækket skulle udbrede konfliktfyldte sager fremfor positive opslag for at engagere brugere i højere grad.

"Lækket er en understregning af, at vi ved utrolig lidt om Facebook. Det vi ved, ved vi fra læk og ikke fra Facebook selv. Det er dybt kritisabelt, for når man har noget så magtfuldt mellem sine hænder, og man dækker over, hvilke kræfter der er på spil, så er det politisk utrolig svært at regulere. Derfor er mere viden et vigtigt skridt mod at få bedre styr på det," siger kulturministeren til Berlingske.

For få uger siden stod Frances Haugen, tidligere produktchef for Facebook, frem. Hun valgte at offentliggøre en række dokumenter, so hun mener beviser, at Facebook har ignoreret advarsler om skadelige effekter ved brugen af det sociale medie.

USA smækker døren i for endnu et kinesisk telefirma

De amerikanske myndigheder smækker døren i for det kinesiske teleselskab, China
Telecom.

Federal Communications Comission, FCC, har nemlig valgt at inddrage selskabets ret til at drive forretning i USA, skriver Bloomberg.

Denne udelukkelse sker af hensyn til national sikkerhed, lyder det.

Det er samme argument, der blev brugt, da Huawei blev sortlistet i USA i 2019.

Det hedder sig, at China Telecoms amerikanske forretning er for risikabel, da moderselskabet er kinesisk.

"Vores data gør det klart, at det drives som et datterselskab af en kinesisk, statsejet virksomhed, og sådan har den kinesiske regering muligheden for at påvirke og kontrollere dets handlinger," lyder det i en kommentar fra FCC

ServiceNow køber dansk SAP-hus

Amerikanske ServiceNow har købt det danske SAP-hus Gekkobrain fra Aarhus.

Det oplyser ServiceNow i en meddelelse til Computerworld.

Gekkobrain havde sidste år seks medarbejdere i gennemsnit og en bruttofortjeneste på 2,6 millioner kroner. Bundlinjen endte på -1,7 millioner i 2020.

Jens Strandbygaard, der er administrerende direktør i Gekkobrain, vil sammen med selskabets udviklingsteam indgå i ServiceNows afdeling indenfor Creater Workflow, hvor de skal hjælpe med udviklingen af ServiceNows low code-platform, lyder det.

Selskaberne oplyser ikke prisen for overtagelsen.

Svenske Proact køber tysk cloud-selskab

Svenske Proact har netop købt et tysk it-selskab.

Det tyske selskab ved navn ahd GmbH & Co. KG, specialiserer sig i managed services, cloud-ydelser, on premise-løsninger og konsulentydelser, skriver Proact i en meddelelse.

Med dette opkøb, der er selskabets fjerde på to år, styrker Proact, der er børsnoteret i Stockholm, sin tilstedeværelse i Tyskland.

Opkøb er en vigtig del af Proacts strategi, hvor ambitionen er at udvide med forskellige ydelser og services på især de udvalgte nøglemarkeder, fremgår det.

Proact lægger 26.2 millioner euro, svarende til 168 millioner kroner, for det tyske selskab, der har over 100 ansatte.

Med overtagelsen regner Proact med et bidrag til salget på 30 millioner euro årligt.

Devoteams danske forretning henter ny CFO

Devoteam i Danmark har netop fået ny finansdirektør.

Fremover er det Casper Birk Nielsen, der skal holde styr på selskabets finanser i rollen som CFO, skriver ITWatch.

Han kommer direktøe fra rollen som interim CFO og rådgiver hos Deloitte.

I sin nye rolle skal Casper Birk Nielsen skabe en samlet finansafdeling på tværs af de forskellige forretningeheder, som Decoteam har i Danmark, lyder det.