Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Huawei Mateview 28 til test: Jeg er blevet fan af denne atypiske skærm

Den kinesiske mobilkæmpe beviser endnu en gang, at den kan være meget mere end en smartphone-producent.

Hvad gør man, hvis man som mobil-producent ikke må sælge, de telefoner man gerne vil?

Hvad stiller man op med al den know-how og alle de produktionsfaciliteter?

For mobilkæmpen Huawei synes svaret at være diversificering: Wearables, højtalere, pc’er er blandt nogle af de produkter, som vi får at se herhjemme i stedet for selskabets smartphones.

Og nu altså også skærme. Ganske interessante og lovende skærme, såsom dagens testemne, Mateview 28, som byder på helt unikke egenskaber.

Det ydre tæller

Mateview 28 er en af to nye skærme her på det danske marked. Denne er tiltænkt kontorets skrivebord, mens den anden serie, kaldet Mateview GT, henvender sig til gamer-publikummet.

Dagens skærm er dog alt det, som en gamer-skærm ikke er: Flot, diskret og elegant.

Den strækker sig over 28 tommer, hvilket ikke vil fylde mere end nødvendigt på de fleste skriveborde, mens 3:2 formatet gør det yderst egnet til dobbeltløbede installationer hos superbrugerne.

Man kunne nok indvende, at designet låner lige lovlig meget af Apples gestalt, men det er nu heller ikke fordi, at mærket med æblet har patent på enkelt og stilfuldt design.

Selve kvalitetsindtrykket kan dog ikke måle sig med eksempelvis den forarbejdning, som Apple lægger for dagen i sine nye M1-baserede iMacs.

Her er lidt flere plastflader her og der, samlingerne er ikke nær så usynlige og Huawei-logoet bagpå, har altså langt fra samme brand-værdi som eksempelvis Apples æble-logo.

Relativ kabelfrihed

Der er dog tænkt i fine, enkle løsninger til at gøre livet så kabelfrit som muligt. Skærmen kan agere som strømforsyning til ens bærbar via USB-C og dermed også bijobbe som videokabel, mens der kan overføres trådløst over wi-fi eller Bluetooth 5.1 standarden.

Der kan dog ikke streames i fuld opløsning, hvilket er lidt ærgerligt, når nu man investerer i så relativ stor og skarp skærm.

Noget andet man slipper for, er kabler til højttalere, da soklen til skærmen har en indbygget højttaler. Denne er dog noget beskeden og hul i lyden, hvorfor man hurtig får lyst til at ty til headsettet eller rigtige højttaler i stedet. Faktisk lyder de ikke meget bedre end de højttalere der følger med min arbejdslaptop.

Perfekt til kontorbrug

En skærm er dog ikke bedre end det panel, som det består af. Og her glimrer Huawei på flere fronter, mens den må leve med en lille svaghed.

Kritikken først: Mateview er skabt til kontoret, hvorfor den slet ikke byder på korte responstider. Man må altså leve med de 60 Hz, der tilbydes, hvilket er fint til kontor- eller medie-brug, men altså er noget bedaget i spilsammenhæng.

Men så kommer rosen: Huawei Mateview er en yderst velafstemt 10-bits skærm, der både formår at spænde fra velkalibrerede sRGB eller DCI-P3 standarder til skærmens frodige grundindstilling.

Det tager i øvrigt kun et øjeblik at skifte mellem indstillingerne, igennem en touch-følsom skinne under skærmen.

HDR er også en mulighed, men skiftet kræver et dyk ned i Windows 11 indstillingerne, og skærmen har ikke helt den vilde lysstyrke der skal til, for at HDR indhold kan stråle.

Et sted, hvor Mateview til gengæld brillerer, er på formatet og opløsningen. Her går Huawei udover det gængse 16:9 format og Ultra HD opløsningen, ved at give mere plads i bunden.

Resultatet er et 3:2 format og en opløsning der er 4K i bredden og 5.3K i højden (3.840 gange 2.560 pixels), hvilket giver både masser af plads til éns apps, da procesbjælken i bunden optager mindre plads end ellers, mens der samtidig er nok med pixels til, at alt står pivskarpt (163 PPI).

Det indbyggede stativ gør det tilmed yderst nemt at indstille højde og vinkel med et tryk. Det er dog et men, at man ikke kan tilte skærmen 90 grader til portrætformat.

Det brede format med de meget smalle kanter gør samtidig Mateview yderst velegnet til dem der foretrækker at arbejde ved to skærme.

En glimrende start

Det er ikke altid lige spændende at anmelde skærme af den simple grund, at der ikke er så forfærdelig meget fornyelse i kategorien.

Men med sin Mateview kommer kinesiske Huawei med et frisk pust i en kategori, hvor nytænkningen har været til at overse.

Mange fine greb gør Huawei Mateview til en opsigtsvækkende skærm. Det flotte billede, de smalle kanter, et meget anvendeligt format og gode input-muligheder bidrager alt sammen til lidt mere arbejdsglæde, hver gang man sætter sig foran skærmen.

Og når det hele er serveret i et design, der ikke ville være af vejen i Apple Store, er Huawei tæt på at score en topscorer.

Er skærmen perfekt? Nej, for der er stadig plads til forbedring. Lydkvaliteten fra de indbyggede højttalere er småringe, der kunne godt indgå mere metal i konstruktionen og de trådløse evner kan forbedres.

Alt dette er dog hurtig glemt, hvis man er fan af alt det unikke, som Mateview-skærmen leverer, for de omkring fire tusinde kroner, den koster. Det er jeg, og derfor bliver det fem stjerner herfra.


Loading ikon