Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Skatteforvaltningen får nu adgang til bunker af data om borgerne: Skal føre til bedre kontrol

Med en lovændring har skatteforvaltningen fået carte blanche til at indsamle enorme mængder data om borgere. Det skal lede til en bedre skattekontrol, lyder det.

Med en ændring af skattekontrolloven får Skatteforvaltningen nu mulighed for at indsamle og samkøre enorme mængder data om borgere.

Skatteforvaltningen får adgang til at indsamle data fra alle andre offentlige myndigheder og offentlig tilgængelige kilder så som Google Maps og sociale medier og samkøre disse oplysninger med skatteforvaltningens egen data.

Med brug af machine learning og kunstig intelligens skal al den data lede til en mere præcis skattekontrol, lyder det.

Ændring af loven om et indkomstregister, skatteindberetningsloven og skattekontrolloven, som den hedder, blev vedtaget i går, 21. december, uden modstand.

Overordnet skal det ifølge Skatteministeriet føre til bedre beslutningsgrundlag for sagsbehandlerne i forhold til at beslutte, hvem der eksempelvis skal udtages til kontrol.

Samtidig vil den efterfølgende manuelle kontrol i højere grad kunne målrettes og ske uden unødige gener for det flertal af borgere og virksomheder, som afregner skatter og afgifter mv. korrekt, lyder det fra ministeriet.

Til Finans udtaler Professor Brit Ross Winthereik, der er leder af Center for digital velfærd på IT-Universitetet, at der en fare for, hvordan den megen data vil kunne blive udnyttet.

"Man vil lave selvlærende algoritmer, men faren er jo, at ingen bliver i stand til at forklare borgerne, hvad der sker, og det kan gå ud over tilliden mellem borgere og stat."

Loven vil også give skattevæsenet mulighed for at samkøre registre, når nye selskaber beder om at blive skatte- og momsregistreret.

Du finder det oprindelige lovforslag her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere