Artikel top billede

Foredrag: Historien om den hårdeste negl af dem alle

Den danske sømand Anders Lassen var ikke specielt begejstret for krig, men endte som en af de højest dekorerede soldater under 2. verdenskrig. Den 25. januar kan man høre hele historien om et usædvanligt liv fra forfatteren til den bedste bog om emnet.

Det er ikke hvem som helst, der modtager den ypperste britiske tapperhedsmedalje, Victoriakorset. Under 2. Verdenskrig blev den angiveligt kun uddelt til én eneste person, der ikke var borger i Commonwealth, nemlig danske Anders Lassen.

Han var ikke engang uddannet officer – og oprindeligt heller ikke specielt interesseret i krig og hæder. Alligevel avancerede han på rekordtid fra menig til major og deltog i en række spektakulære aktioner som del af specialkorpset Special Boat Service.

Anders Lassen modtog tre gange det britiske Military Cross for tapperhed og handlekraft, men oplevede ikke selv at modtage sit Victoriakors, da han 24 år gammel omkom under en dramatisk aktion på den italienske Adriaterhavskyst i krigens allersidste dage.

Sidst i januar kan man på Krigsmuseet i København høre hele historien om et usædvanligt – og undertiden også usædvanligt besværligt – menneske.

Foredragsholderen er ikke hvem som helst, men forfatter og journalist Thomas Harder. Han har skrevet den formentlig bedste bog om emnet, nemlig ”Anders Lassens krig”, der i 2020 udkom i 4. reviderede udgave og som også er oversat til bl.a. engelsk.

Og medmindre Covid-19 spænder ben for arrangementet, kan man altså høre hele historien med en kølig øl i hånden som del af Krigsmuseets arrangementsserie Fad og Foredrag.

Foredraget om Anders Lassen finder sted tirsdag den 25. januar 2022 kl. 17.00–19.00 på Krigsmuseet, Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.

Billetter kan købes lige her.

Man kan også høre Thomas Harder fortælle om Anders Lassen i podcasten Hitlers Æselører. Afsnittet kan findes, hvor man normalt finder sine podcasts eller via dette link.