Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Tesla skruer prisen drastisk i vejret for software-opdatering / Svenske nødhjælpsdroner redder hjertestoppatienter / Trumps sætter dato på sit sociale medies debut

Morgen-briefing: Tesla skruer prisen drastisk i vejret for software-opdatering / Svenske nødhjælpsdroner redder hjertestoppatienter / Trumps sætter dato på sit sociale medies debut

Godmorgen, kære læser.

Vi skyder uge 2 2022 i gang med en ny morgenbestyrer, Niels de Boissezon, med morgenens miks af it-nyt fra nært og fjernt.

Tesla skruer prisen drastisk i vejret for software-opdatering

Fremover vil det blive væsentligt dyrere at købe sig til de selvkørende evner, som elbilsspecialisten Tesla længe har tilbudt som en opgraderingspakke til sin biler.

Den såkaldte ’Full Self-Driving’ pakke, som i øjeblikket blot yder assistance under kørsel, men som på sigt skulle gøre bilen mere selvkørende er blevet 20 procent dyrere, oplyser Tesla-direktør Elon Musk i vanlig kortfattet facon i en besked på Twitter.

Pakken tilbyder funktioner som blandt andet automatisk vognbaneskifte på motorvej, autonom fremkørsel af bilen på P-pladser og genkendelse af tre

I USA betyder, det at opgraderingen løber op i 12.000 dollar mod 10.000 nu og frem til prisstigningen træder i kraft 17. januar 2022. Prisstigningen er ifølge Elon Musks tweets afgrænset til USA.

Tesla har dog tidligere sat prisen op på sin FSD-pakke i USA og fulgt op med tilsvarende prisstigninger i andre markeder

Abonnementsmodellen som i nuværende stund koster 199 dollar står også til at blive dyrere, oplyser Tesla-chefen.

Svenske nødhjælpsdroner redder hjertestoppatienter

En særpræget ambulance-lignende tjeneste gik i luften i det svenske luftrum i december 2021.

Her fløj selskabet Everdrones nyligt udviklede nødhjælpsdrone ud til en nødlidende 71-årig hjertepatient og leverede en hjertestarter indenfor tre minutter, skriver Tech-mediet The Verge.

Hjertepatienten fik assistance af en forbipasserende læge på vej til arbejde, som fik helt til at genstarte hjertet ved hjælp af den tilflyvende hjertestarter.

I løbet af et fire måneder langt pilotstudie vurderer Everdrone program til at kunne afhjælpe i alt 14 nødsituationer, hvor droner tog i luften 12 gange. Af de 12 forsøg nåede 11 frem, mens syv nåede frem før ambulancepersonalet nåede frem.

Trumps sætter dato på sit sociale medies debut

Den forhenværende amerikanske præsident er blot få uger fra at lægge sig direkte ud med de sociale medie-kæmper som Facebook og Twitter.

Den 21. februar, datoen for den amerikanske ’præsidentens dag’ vil Trumps eget sociale medie ’Truth Social’ får sin debut.

Det fremgår af en opgørelse i Apples App Store, hvor iPhone-app’en til Trumps medie altså har planlagt sin debut.

Ud fra app-beskrivelsen, læner Trump-mediet sig tæt op af Trumps tidligere favorit-medie, Twitter, som han dog blev forvist fra ovenpå urolighederne foran og i den amerikanske kongresbygning 6. januar 2021. Det skriver netmediet The Verge.

Trump har siden sagsøgt Twitter uden held for at få genåbnet sin profil.

Unity og Hyundai går sammen om fremtidens bilfabrik

Den danskstartede teknologi-kæmpe Unity går i partnerskab med den sydkoreanske bilproducent Hyundai om sammen at et såkaldt metaverse til understøttelse af bilproduktion.

Her skal de to virksomheder kreere en digital tvilling til det kommende fysiske anlæg.

Fordelen ved partnerskabet er at kunne afprøve driftsscenarier virtuelt, forud for produktion og fysisk fremmøde, lyder det.

"Digitale tvillinger i realtid vil permanent ændre den måde, vi lever, arbejder og opfører os som forbrugere - og de vil have en positiv indvirkning på vores planet. Digitale tvillinger er en vigtig del af det, vi kalder ‘metaverset’, forklarer John Riccitiello, CEO i Unity Technologies, og fortsætter:

"Hyundais vision for fremtiden, herunder den digitale tvilling af fabrikkens aktiviteter, repræsenterer et betydeligt teknologisk skridt fremad inden for produktion med ubegrænset potentiale, når det kommer til effektivitet."

TI-83 fylder 25 år

I dag 10. januar kan vi desuden fejre et 25 års jubilæum for en særlig enhed, som fra januar 1996 begyndte sit indtog i alskens danske gymnasier og universiteter.

Det er nemlig et kvart århundrede siden at Texas Instruments famøse TI-83 lommeregner blev offentliggjort.

Graflommeregneren løftede den lige så notoriske Ti-82'er arv, men kom altså ekviperet med 32 kilobyte ram og en hurtigere 6 Mhz Zilog Z80 processor til at drive den tre tommer store sort/hvid skærm med 96 x 64 pixels.