Artikel top billede

Bog: Du er helt væk i et sus af dopamin - og det er techfirmaernes skyld

I den nye bestseller Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence forklarer psykolog og misbrugsekspert, hvorfor det er så svært at lægge telefonen fra sig og hvordan man finder en sund balance i sit techforbrug.

Det er ikke kun teenagers, der har telefonen klistret til hånd og øjne; det har vi næsten alle sammen.

Skulle man alligevel være i tvivl om, at smartphones, sociale medier og netadgang i døgndrift har stor indvirkning på vores psyke, kan man bare overveje hvor meget sværere det er blevet at koncentrere sig om én ting ad gangen.

For eksempel ved at samle en bog op og bruge en sammenhængende time på at læse i den uden at få lyst til at samle telefonen op, for ”jeg skal jo bare lige…”

Nøglen til vores overstimulerede egoer er bl.a. signalstoffer som dopamin, der frigøres i rå mængder når vi søger likes på Facebook, læser onlinenyheder eller spiller mobilspil. Det er lige præcis det, Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence handler om.

Bogen er skrevet af psykolog og misbrugsekspert Anna Lembke, udkom i august og forklarer, hvordan techfirmaerne udnytter mekanismer i vore hjerner til at få os til at bruge stadig mere tid på deres produkter.

For vi forsøget på at lade være er vi i en ulige kamp mod en alliance mellem biologi, adfærdspsykologi og teknologi.

På den ene side er smartphones ufatteligt smarte værktøjer, der giver os muliggeder på hånden, som vore forældre kun kunne drømme om. Men samtidig er teknikken afhængighedsskabende på et niveau, hvor det rimeligvis kan sammenlignes med nikotin eller hårde stoffer.

Øvelsen er at finde en balance, hvor man bevarer de mange spændende muligheder, men heller ikke gør sig til slave af teknologien – til ugunst for alle de andre ting, vi også gerne vil nå i vores (korte) liv.

Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence er på kort tid blevet en bestseller i USA og har høstet omfattende ros for sin indsigt og formidling.

Se et interview med Anna Lembke her.

Titel: Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence / Forfatter: Anna Lembke
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere