Artikel top billede

Bog: Du er helt væk i et sus af dopamin - og det er techfirmaernes skyld

I den nye bestseller Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence forklarer psykolog og misbrugsekspert, hvorfor det er så svært at lægge telefonen fra sig og hvordan man finder en sund balance i sit techforbrug.

Det er ikke kun teenagers, der har telefonen klistret til hånd og øjne; det har vi næsten alle sammen.

Skulle man alligevel være i tvivl om, at smartphones, sociale medier og netadgang i døgndrift har stor indvirkning på vores psyke, kan man bare overveje hvor meget sværere det er blevet at koncentrere sig om én ting ad gangen.

For eksempel ved at samle en bog op og bruge en sammenhængende time på at læse i den uden at få lyst til at samle telefonen op, for ”jeg skal jo bare lige…”

Nøglen til vores overstimulerede egoer er bl.a. signalstoffer som dopamin, der frigøres i rå mængder når vi søger likes på Facebook, læser onlinenyheder eller spiller mobilspil. Det er lige præcis det, Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence handler om.

Bogen er skrevet af psykolog og misbrugsekspert Anna Lembke, udkom i august og forklarer, hvordan techfirmaerne udnytter mekanismer i vore hjerner til at få os til at bruge stadig mere tid på deres produkter.

For vi forsøget på at lade være er vi i en ulige kamp mod en alliance mellem biologi, adfærdspsykologi og teknologi.

På den ene side er smartphones ufatteligt smarte værktøjer, der giver os muliggeder på hånden, som vore forældre kun kunne drømme om. Men samtidig er teknikken afhængighedsskabende på et niveau, hvor det rimeligvis kan sammenlignes med nikotin eller hårde stoffer.

Øvelsen er at finde en balance, hvor man bevarer de mange spændende muligheder, men heller ikke gør sig til slave af teknologien – til ugunst for alle de andre ting, vi også gerne vil nå i vores (korte) liv.

Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence er på kort tid blevet en bestseller i USA og har høstet omfattende ros for sin indsigt og formidling.

Se et interview med Anna Lembke her.

Titel: Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence / Forfatter: Anna Lembke
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere