Artikel top billede

AMD tog sig en stor luns af det lukrative server-marked i 2021 med blandt andet top-processoren Epyc.

Det har været et afsindigt år på cpu-markedet - og nu haler AMD for alvor ind på Intel

Der bliver slået rekorder til højre og venstre i det boomende pc-marked.

Pc-markedet har været glohedt i 2021, med et styksalg der har været uden lige i godt ti år.

Med den generelle udvikling in mente, kan chip-producenten AMD se tilbage på et endnu mere forrygende år, for efter en lange række år hvor ærkerivalen Intel klart har domineret i processor-gamet.

De seneste kuld af AMD’s Ryzen processorer har dog bevist, at AMD kan være med og endda overhale Intel målt på ydelse og pris, som af samme grund siver markedsandele.

Seneste opgørelse fra analysehuset Mercury Research viser nu, at AMD's overtagelse af Intels markedsandele for alvor tager fart. Det skriver PCWorld.

Vinder tre ud af fire gange

Kampen mellem Intel og AMD afgøres på tre fronter: Det store laptop-marked, det lukrative server-marked samt det entusiast-prægede desktop-marked.

Her findes AMD’s største sejr i server-markedet, hvor AMD’s markedsandele eksploderer fra 7,1 til 10,7 procent. Det svarer til en vækst på over 50 procent over det seneste år. Målt i procentpoint er fremgangen på 3,6.

Blandt de bærbare maskiner, hvor selskabet er at finde i over en ud af fem maskiner (21,6 procent) i fjerde kvartal 2021. Det svarer til en fremgang til 2,6 procentpoint over det seneste år.

AMD mister dog terræn til Intel i desktop-markedet, hvor selskabet må afgive hele 3,1 procentpoint til Intel, så det ryger fra 19,3 til 16,2 procent af markedet.

Målt over det samlede x86-processor marked, som deles af Intel og AMD, kan AMD nu bryste sig af at være at finde på 25,6 procent af systemerne derude – hele 3,9 procentpoint mere end tidligere.

Selskabets vækst skal også findes i IoT og særligt konsolmarkedet, hvor AMD’s processorer er at finde ombord i både Microsofts og Sonys nyeste spillekonsoller.

Et afsindigt år

I baggrunden til Intels og AMD’s dyst om processor-markedet er den vilde udvikling, som pc-markedet generelt er inde i.

”Fjerde kvartal 2021 og årsresultatet byder på flere rekorder end jeg kan nemt kan udtrykke,” siger Mercurys chefanalytiker Dean McCarron.

”Så selv om der sker forskydninger i markedsandele, er det værd at bide mærke i, at det har været et rekordår for både laptop-, desktop- og server-markedet – målt på både styksalg og omsætning”.

Dertil kommer, at ud over det boomende marked for x86-processorer, er andre computer-processorer også i vild vækst. Pc’er baseret på ARM tegner sig nu for 9,5 procent af markedet, hvoraf Apples og sine M1-baserede Macs snupper de 8,3 procent – 3,4 procentpoint mere end i sidste år.