Artikel top billede

Gratis på Mac og iPad: Leg med kode og lær hurtigt det basale

Apples læringsværktøj Swift Playgrounds er sjovt, pædagogisk og lader børn og voksne lege sig frem til viden om, hvordan man koder apps. Det gør det meget nemmere at tage de næste skridt på vejen mod selv at forstå og beherske teknologien.

Kombinationen mellem børn og iPads skaber som bekendt et uendeligt kraftigt vakuum, der suger tid og opmærksomhed til sig. Hvilket ville være lettere at leve med, hvis de fra tid til anden dog bare brugte den pokkers dims til noget fornuftigt.

Men faktisk stiller Apple et virkelig brugbart værktøj til rådighed, der gør det nemmere at lade både børn og voksne tage springet fra ren forbruger af skaber af digitalt indhold.

Navnet er Swift Playgrounds, og selv om det efterhånden har nogle år på bagen, så er værktøjet i bredere sammenhænge overraskende ukendt.

Appen er gratis tilgængelig, udkom i version 4 for et par måneder siden og lader brugeren lege sig frem til viden om, hvordan man koder apps med Swift-sproget på Mac og iPad (men ikke på iPhone).

Der findes andre gode platforme, der tjener samme formål. Heraf er Code.org og Scratch nok de mest kendte og desuden blandt de værktøjer, som danske Coding Pirates bruger. Men hvor begge kan bruges på alle platforme, så er Swift Playgrounds udelukkende tilgængeligt på iPad og Mac.

Det taler selvsagt ikke umiddelbart til Swift Playgrounds fordel. Til gengæld er Playgrounds lige nummeret mere pædagogisk opbygget, enormt velstruktureret og – i vanlig Apple-stil – et grafisk meget flot produkt.

I første del af læringsforløbet skal man bygge kode, der leder en lille skabning ved navn Byte rundt på en flyvende ø på jagt efter ædelsten.

De indledende udfordringer er meget, meget nemme. Men sværhedsgraden stiger hver gang en lille smule, og der skal hurtigt mere til, før Byte når sikkert i mål og danser en lille sejrsdans.

Undervejs lærer man om enkle kommandoer, funktioner og gentagelser, men også om variable, betingelser, om debugging og meget mere.

Det er undertiden en smule frustrerende – som kode jo kan være. Til gengæld er tilfredsstillelsen så meget desto større, når man endelig hitter ud af at løse en udfordring.

Siden følger mere avancerede forløb, og lægger man sig lidt i selen, kommer man hurtigt i gang med at bygge egentlige spil og små, nyttige applikationer.

Man bliver ikke superudvikler af at bruge Swift Playgrounds, men lærer på den anden side hurtigt en række af de fundamentale principper bag kodning.

Og allerede her er man nået længere end 99% af alle andre digitale forbrugere, fordi det er blevet så meget nemmere at tage de næste skridt på vejen til selv at forstå og beherske teknologien. Uanset hvilket sprog, man siden skulle finde på at kaste sig over.

Det gør både Swift Playgrounds velegnet til et tilgængeligt selvstudie eller som en hyggelig og nyttig fælles aktivitet i familien. Og så er det pludselig ikke helt så slemt, hvis ungerne bruger en times tid ekstra på iPad’en i ny og næ.

Læs mere om Swift Playgrounds hos Apple.

Titel: Swift Playgrounds / Udgivet af Apple, findes til iPad og MacOS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere