Artikel top billede

Bog: Derfor er svigtende koncentration ikke kun din egen skyld

Ny bog understreger, at teknologien er en vigtig – men langtfra den eneste – årsag til vores svigtende koncentrationsevne og giver bud på, hvordan vi får evnen til at holde fokus tilbage.

Hjernen er en utaknemmelig størrelse, der hurtigt keder sig og er nem at lede på afveje. Men teknologien – der ellers netop skulle gøre os mere produktive – har langtfra gjort det nemmere at holde fokus.

Apps, sociale medier, nyheder og notifikationer kæmper konstant om at aflede os i jagten på den mest værdifulde ressource af alle, nemlig vores opmærksomhed.

Det er emnet for den helt nye bog Stolen Focus: Why You Can't Pay Attention – and How to Think Deeply Again.

Forfatteren, Johann Hari, er journalist og har skrevet for en række af verdens mest respekterede tidskrifter. Desuden har han holdt to populære Ted Talk om hhv. afhængighed og depression.

Det er hver for sig emner, der rummer en del af forklaringen på, hvorfor vi så let lader os aflede og med stor fornøjelse igen og igen kravler ned i teknologiske kaninhuller: Det er enormt svært at lade være.

I Stolen Focus forklarer Hari, hvordan vi – når vi eksempelvis bruger 2-3 timer om dagen på telefon eller iPad – reelt mister langt mere tid. De mange skift koster mentale kræfter og gør det sværere at finde tilbage i sit flow, arbejde videre på den opgave eller bare læse videre i en bog.

Det svækker ikke bare nærværet, når vi er i selskab med venner, familie og kolleger, men skader også produktivitet og kvaliteten af vores arbejde.

Teknologien bærer dog ikke ansvaret alene. De to år med Covid-19 og deres uendelige strøm af elendige nyheder har hensat os i en tilstand af konstant vagtsomhed, der i sig selv skader evnen til deep work.

Har man desuden tendens til at spise en moderne kost med lidt for meget sukker og rigeligt med letomsættelige kulhydrater, gør de konstante udsving i blodsukkeret det endnu sværere at holde fast i det, man nu har gang i.

Nogle af disse faktorer vil måske være kendt stof, men Stolen Focus tager også fat på mulige løsninger – herunder behovet for selv at træffe og fastholde principbeslutninger om, hvordan man vil bruge sit liv og sin tid. For ellers tager andre bare beslutningen for os.

Hvis du vil vide mere om bogen, før den eventuelt ender på e-readeren eller som fysisk udgave i rygsækken, så har Johann Hari sammenfattet nogle af de centrale pointer i denne artikel fra Fast Company.

Og han går endnu mere i dybden i denne video, hvor han interviewes af den fremragende britiske skuespiller og samfundsdebattør Stephen Fry.

Titel: Stolen Focus: Why You Can't Pay Attention – and How to Think Deeply Again / Forfatter: Johann Hari