Artikel top billede

(Foto: Jeremy Bezanger)

Chip-krisen kan blive forværret af krigen i Ukraine

Stigende priser på neongas som følge af den russiske invasion af Ukraine kan forværre den globale chipkrise.

Den globale chip-produktion er afhængig af ukrainsk gas, og derfor kan den aktuelle krig i Ukraine være med til at forværre den chip-mangel, som i øjeblikket presser mange brancher.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters bliver der i chipproduktionen anvendt laser-teknologi, der gør brug af neon-gas.

Og 90 procent af den gas, som bliver brugt i den amerikanske chipproduktion, kommer fra Ukraine.

Ifølge JP Morgen kommer omkring halvdelen af den neongas som Intel bruger fra Østeuropa.

Samtidig bliver metallet af palladium også brugt i chipproduktionen, og her kommer 35 procent af den palladium, som bliver brugt i chipproduktionen, fra Rusland.

Krim-krise førte til prisstigninger

Den russiske besættelse af Krim i 2014 førte også til højere neon-gas-priser, men dengang var chip-producenterne i stand til at håndtere prisstigninger.

Reuters konstaterer dog i den forbindelse, at den nuværende krise ser ud til at blive langt større og få mere vidtrækkende konsekvenser.

Før krigen brød ud i Ukraine vurderede det internationale konsulenthus Deloitte, at chipkrisen vil fortsætte i hele 2022, men kunne være ovestået i begyndelsen af 2023.

Chipkrisen har ikke blot ramt it-branchen, men også mange store industriselskaber er blevet ramt. Især bilproducenterne har været hårdt ramt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere