Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: GN Group stopper salg til Rusland / Netflix køber spil-firma / Minister vil have Xbox og Playstation til at lukke russiske konti

GN Group stopper salg til Rusland. Derfor bremser virksomheder handel med Rusland. Netflix køber finsk spil-firma. Ukrainsk minister vil have Xbox og Playstation til at udelukke russere. Teleselskaber gør opkald til Ukraine gratis, og så er det i dag 47 år siden, at en legendarisk computerklub blev stiftet.

Good morning folks.

Her kommer torsdagens morgen-briefing fra Computerworld, og nok engang er det Jacob Wittorff, der har fornøjelsen af, at brygge dagens første nyheds-espresso til dig.

I går kunne vi fortælle om flere store it-virksomheder, der sparker russiske virksomheder af deres platforme, samt Apple der indstiller salget af sine produkter i Rusland.

I dagens morgen-briefing lægger vi ud med en historie om danske virksomheder, der gør det samme.

GN Group stopper salg til Rusland

Den danske producent af høreapparater og hørertelefoner GN Group dropper nu al handel med Rusland og stopper med at sende produkter til Rusland.

Det skriver GN Group på Linkedin, hvor selskabet samtidig oplyser, at det donerer én millioner dollar til Unifec.

Derfor bremser virksomheder handel med Rusland

Når mange danske virksomhed som eksempelvis GN Group stopper handlen med Rusland, skyldes det ikke kun PR-hensyn, men også, at de har brug for at få overblik over de mange nye sanktioner og sikre sig, at de ikke overtræder dem.

Det skriver erhvervsmediet Finans.

For kommer virksomhederne uforvarende til at overtræde sanktionerne, risikerer de i værste fald fængsel og store bøder, og derudover skal mange virksomheder i forbindelse med kommende leverandøraftale skrive under på, at de ikke tidligere har overtrådt sanktionsregler.

”Hvis du som dansk virksomhed gerne vil byde på et amerikansk projekt, så får du en udfordring, hvis ikke du kan skrive under på det,” siger Jacob Ørskov Rasmussen, partner og leder af afdelingen for international handel i advokatfirmaet Plesner, til Finans.

Netflix køber finsk spil-firma

Den amerikanske streamingtjeneste Netflix har købt det finske mobilspils-firma Next Games for 72 millioner dollar eller cirka 480 millioner kroner. Det oplyser Netflix i en pressemeddelelse.

Next Games har blandt andet udgivet spillet Stranger Things: Puzzle Tales,” som er baseret på Netflix’ tv-serie af samme navn.

Opkøbet kommer få måneder efter, at Netflix i november lancerede spil-tjenesten Netflix Games.

”Vi er kun lige er begyndt, når det handler om spil, og jeg er overbevist om, at vi sammen med Next Games kan bygge porte folio af verdensklasse spil, der vil skabe begejstring for vores kunder i hele verden,” siger Michael Verdu, direktør for Netflix’ spil-satsning, i pressemeddelelsen.

Ukrainsk minister vil have Xbox og Playstation til at udelukke russere

Den ukrainske vicepremierminister Mykhailo Fedorov opfordrer spilfirmaer som Xbox og Playstation til midlertidigt at blokere alle brugerkonti fra Rusland og Belarus.

Det skriver ministeren i et tweet mod de to spilselskaber.

Tweetet indeholder et åbent brev til alle spilfirmaer, hvor han også argumenterer for, at deltagere fra Rusland og Belarus bør udelukkes for alle esportsbegivenheder og opfordrer til at alle e-sportsbegivenheder i de to lande aflyser.

Ministeren skriver desuden, at han mener at tiltagene vil motivere borgerne i de to lande til at få sat en stopper for de russiske aggressioner.

Gennem de seneste dage har den 31-årige Mykhailo Fedorov, der også er minister for digital transformation, tiltrukket sig en del opmærksomhed for sin brug af Twitter til at opfordre Tim Cook og andre topchefer fra Silicon Valley til at sanktionere Rusland.

Amerikanske Washington Post har skrevet et portræt af ham, som kan læses her.

Teleselskaber gør opkald til Ukraine gratis

Flere af de største televirksomheder i Danmark og i resten af Europa har valgt at gøre telefonopkald til Ukraine gratis.

Ifølge Berlingske har norske Telenor, Telia i Sverige, tyske Deutsche Telekom, franske Orange, spanske Telefónica, østrigske A1, Telekom Austria, belgiske Proximus, hollandske KMP, britiske Vodafone, bulgarske Vivacom, italienske TIM Telecom Italia, portugisiske Altice Portugal og schweiziske Swisscom valgt at gøre opkald til og fra Ukraine gratis.

”Vi ved, hvor afgørende det er at kunne holde kontakt, særligt i krisetider. For at hjælpe ukrainere og alle, der har kære i Ukraine, med at fastholde kontakten i denne tid med nød, har Telenors fire nordiske selskaber i Norge, Sverige, Danmark og Finland besluttet, at de ikke vil tage sig betalt for taleopkald og sms'er til Ukraine og samtidig afstå fra roamingafgift på opkald og beskeder til Telenor-kunder i Ukraine,” oplyser Telenor ifølge Berlingske.

I dag for 47 år siden: Første møde i Steve Jobs berømte computerklub

Den berømte Homebrew Computer Club havde den 3. marts 1975 sit første møde, der fandt sted i en garage i Menlo Park i Californien.

Computer-klubben blev grundlagt af Fred Moore og Gordon French og knap 30 personer deltog i det første møde.

Blandt deltagerne i klubbens møder var også Apple-stifterne Steve Jobs og Steve Wozniak.