Artikel top billede

Den ukrainske skygge-hær af hackere tæller nu mere end 400.000 hackere fra hele verden

Under to uger efter Putin trådte over grænsen til Ukraine, er 400.000 frivillige hackere fra hele verden gået sammen om at målrette cyberangreb mod russiske militærmål.

Mere end 400.000 mennesker har frivilligt meldt sig selv til tjeneste for den ukrainske regering. Slaget, som de frivillige, der sidder alle steder i verden, skal udkæmpe, foregår på den fælles slagmark i cyberspace.

Vicechef for Ukraines informationsbeskyttelsestjeneste Victor Zhora tilkendegiver, at Ukraine har mobiliseret "cybermodstand" mod Rusland. Det skriver Bloomberg.

Kort efter Rusland invaderede Ukraine rakte den ukrainske regering ud for at få ukrainske hackere til at melde sig under fanerne. Det er ifølge Bloombergs kilder lykkedes.

Bønnen kom efter flere angreb på ukrainske statshjemmesider, som man mener er statsstøttede angreb påsat af Rusland.

Arbejdet med modstanden mod Rusland organiseres via det social medie Telegram, hvor Ukraines regering har godkendt en tråd med navnet "IT Army". Tråden har for nuværende rekrutteret over 283.000 medlemmer.

Tusindvis af andre har tilskuttet sig andre Telegram-tråde med samme formål; nemlig at orkestrere cyberangreb rettet mod russiske aktiver.

Dele af de frivillige har indtil nu indsamlet efterretninger og angrebet russiske militærsystemer. Andre har brugt sine hackerevner på at tvinge sig adgang til at henvende sig direkte til russiske borgere via telefonopkald, mail og beskeder.

Andre igen har arbejdet på at placere tekster på borgernes digitale tjenester samt rigtige billeder fra krigen, der lige nu pågår i Ukraine.

Victor Zhora fortæller, at de frivillige hackere udelukkende opfordres til at rette angreb mod militære mål, og ikke civile.

Dog er Telegram også blevet brugt til at koordinere angreb mod russiske banker og teleselskaber.

Ved siden af den enorme frivillige hær arbejder hackergrupper som Anonymous og Belarusian Cyber Partisans på egne angrebsprojekter mod Rusland.

Zhora udtrykker ikke direkte støtte til Anonymous' handlinger, men siger:

"Vi hilser ingen ulovlig aktivitet i cyberspace velkommen, vi mener, at enhver part bør være ansvarlig med deres handlinger. Men verdensordenen ændrede sig 24. februar. Vi har krigsret her i Ukraine. Og jeg tror ikke, det virker, at appellere til moralske principper, da vores fjende ikke har nogen principper."