Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Drastisk dyk i mængden af dankort-misbrug / Russernes brug af VPN-forbindelser eksploderer / To IoT-spillere rykker sammen og bliver til Sense Solution

Morgen-briefing: Drastisk dyk i mængden af dankort-misbrug / Russernes brug af VPN-forbindelser eksploderer / To IoT-spiller tørner sammen og bliver til Sense Solution

Godmorgen og velkommen i til Computerworlds morgen-briefing med en solrig fredag den 11. marts i sigte, inden weekenden skydes i gang.

Dagens nyhedsanretning diskes for sidste gang op denne uge af Niels de Boissezon, som takker af for denne gang.

I dagens overblik kan du blandt andet læse om hvor sikkert dankortet er blevet på nettet, mens russerne i stedet opruster med VPN for at sikre sig på nettet.

Drastisk dyk i mængden af dankort-misbrug

Til trods for at nethandlen kun bliver mere og mere anvendt, bliver der længere og længere mellem episoder med misbrug af dankort.

I den seneste opgørelse fra betalingsplatformen Nets viser det sig, at der er bleveyt misburgt for langt færre penge i andet semester 2021 i forhold til samme periode året før.

Målt i kroner og ører svarer det misbrug for 2,1 millioner kroner i perioden mellem juli og december 2021 mod 4,5 millioner i samme tidsrum året forinden. Det svarer til et styrtdyk på 53 procent.

Det skriver Nets på sin hjemmeside, hvor direktør Jeppe Juul-Andersen forklarer reduktionen med nye sikkerhedstiltag:

”Vi introducerer løbende nye tiltag, der kan øge sikkerheden og bidrage til yderligere at mindske misbruget på Dankort. Dankort Secured by Nets har stor effekt med kravet om en ekstra kode, når man handler på nettet med Dankort, hvilket har sikret et fald i misbruget,” forklarer Nets-direktøren.

Russernes brug af VPN-forbindelser eksploderer

De russiske borgere er begyndt at anvende sikrede VPN-forbindelser som aldrig før, for at omgå landets stadigt mere strikse kontrol med internettet.

Mens platformen som Facebook og Twitter er blevet blokeret i Rusland er VPN-tjenester blevet blandt de mest populære downloads i Apples App Store og Googles Play app-butik.

Her er de ti førende VPN-apps blevet hentet seks millioner gange siden den 24. februar, hvor Rusland angreb og invaderede Ukraine.

Det svarer til 1.500 procent mere end i de foregående to uger, skriver finansmediet CNBC.

To IoT-spillere rykker sammen og bliver til Sense Solution

De to IoT-virksomheder Cibicom og Micro Technic tørner sammen i et joint venture døbt Sense Solution.

Med den nye virksomhed satser de to IoT-selskaber på at kunne understøtte hele værdikæden hos kunderne fra sensor til dashboard, med Cibicom som infrastruktur leverandør med sit LoRaWAN-net og Micro Technic som enhedsproducent.

” Vi ejer det nationale LoRaWAN-net og har en lang række kompetencer inden for sikkerhed og drift, men det er blot ét element i IoT-værdikæden. Der er et enormt potentiale i IoT, men hvis markedet for alvor skal flytte sig, skal fokus væk fra dimser og netværk og over på værditilførsel. Der er noget paradoksalt ved, at både leverandører og brugere er så optagede af praktikken og så lidt af udbyttet af IoT-løsningerne. Det er det, vi gerne vil ændre”, siger CEO i Cibicom gruppen, Michael Meister og tilføjer:

”Vores fokus er 100% på de vertikaler, hvor vi ikke har samarbejder med andre i forvejen, og dette marked er så stort, at der er rigelig plads til flere parallelle aktiviteter”.

Lunar runder investeringer for en halv milliard kroner

Den netbaserede bank Lunar kan nu tæller nye investeringer for 70 millioner euro i D-runden. Det svarer til godt 520 millioner kroner.

Det løfter den samlede investeringen i D-serien til 280 millioner euro svarende til knap 2,1 milliarder kroner.

”De nye midler gør det muligt for os at holde momentum i vores nordiske ekspansion. I årets første måneder har vi lanceret en ny nordisk krypto-platform, givet vores forretningskunder mulighed for at tage imod og spore betalingskortbetalinger i deres webbutik,” fortæller Lunars CEO, Ken Villum Klausen.