Artikel top billede

Italien hopper med på vognen – vil begrænse brug af russiske Kaspersky

Kaspersky er blandt andet blevet fravalgt af flere danske myndigheder, og de tyske myndigheder har udsendt en advarsel mod at bruge selskabets systemer. Nu vil også den italienske regering begrænse brugen af systemerne i landets offentlige sektor.

Selskabet er blevet fravalgt af flere myndigheder i blandt andet Danmark og Tyskland, men problemerne for selskabet er ikke overstået endnu.
Italiens regering vil også begrænse brugen af det russiske selskab Kasperskys systemer.

Det skriver Reuters.

Det skyldes frygt for, at Moskva kunne kapre programmerne til at hacke vigtige websteder.

Franco Gabrielli, statssekretær for sikkerhed i Italien, fortalte tirsdag parlament i landet, at den italienske regering arbejdede på regler, der tillader statslige myndigheder at trække stikket til software udviklet af Kaspersky. Angiveligt vil reglerne betyde, at myndigheder vil kunne opsige deres systemaftaler uden straf, skriver Reuters.

"Vi håber, at denne holdning ikke vil føre til implementering af illiberal lovgivning, der primært vil påvirke vores italienske partnere, familier og borgere," sagde Kaspersky i en mail til mediet, hvor selskabet også understreger, at det er en privat dreven virksomhed, som ikke er forbundet med den russiske regering.

Advarsel og reaktion

Kaspersky er blandt andet blevet droppet af Aarhus Kommune, flere af deres produkter er blevet fjernet fra SKI’s sortiment, og nu har Tysklands myndighed for cybersikkerhed, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), udsendt en advarsel mod brug af Kasperskys systemer – og andre russisk-ejede softwarevirksomheder.

"En russisk it-producent kan selv udføre offensive operationer, blive tvunget mod sin vilje til at angribe målsystemer eller blive udspioneret som et offer for en cyberoperation uden sin viden eller som et værktøj til angreb mod sine egne kunder," fremgik det i advarslen.

Advarslen fik Kaspersky til at reagere ved at udsende en meddelelse, som kritiserede advarslen.

"Vi mener ikke, at denne beslutning er baseret på en teknisk vurdering af Kaspersky-produkter – som vi løbende har slået til lyd for hos BSI og i hele Europa – men i stedet bliver truffet af politiske grunde," skrev Kaspersky i en meddelelse sendt på mail til Computerworld.

"Kaspersky, som er mangeårige partner og bidragyder til BSI og tysk it-sikkerhedsindustri, fik kun få timer til at adressere disse falske og ubegrundede påstande [fra BSI, red]. Det er ikke en invitation til dialog – det er en fornærmelse," skrev Eugene Kaspersky.