Artikel top billede

(Foto: Computerworld/Google Maps)

Ukraine får nej til at anvende et af verdens mest berygtede spion-programmer

Ukraine får blankt nej til sin anmodning om at købe et af verdens mest effektive og berygtede spion-programmer, Pegasus.

Den israelske regering siger blankt nej til Ukraines anmodning om at få lov til at købe et af verdens mest effektive - og berygtede - it-systemer, Pegasus.

Det frygtede program kan i det skjulte anvendes til at sikre sig fuld adgang til andres telefoner - inklusive kameraer og mikrofon, billeder, apps og alt andet samtidig med, at det er næsten umuligt at spore.

Programmet er så effektivt, at EU mener, at det er en trussel mod vores fundamentale rettigheder til privatliv og vil derfor have det helt forbudt.

Programmet er udviklet af israelske NSO Group.

Og det er den israelske regering, der nu vender tommelfingeren nedad til Ukraines anmodning om at få lov til at anvende systemet.

The Guardian skriver, at afvisningen skyldes, at israelerne ikke vil lægge sig ud med Rusland, som de frygter vil inddrage Israel i konflikten med Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymir Zelenskiy, kritiserede fornylig det israelske parlament, Knesset, for ikke at have givet våben til Ukraine eller indført sanktioner mod Rusland.

Ifølge The Guardian har Ukraine siden 2019 lobbyet Israel i et forsøg på at få lov til at købe Pegasus.

Ifølge avisen flugter salget af Pegasus ofte med Israels udenrigspolitiske interesser.

Den berygtede spyware er blevet andet i blandt andet Ungarn, Saudiarabien, Spanien, Frankrig og Uganda.

NSO Group har altid fastholdt, at spyware-programmet er udviklet til at blive anvendt af stater til bekæmpelse af terrorister og forbrydere.

Ukraine har tidligere taget et andet kontroversielt it-værktøj i brug, nemlig Clearview AI.