Artikel top billede

Dokumentar: Et monster med skræmmende høj profil

Jimmy Savile: A British Horror Story fortæller historien om den britiske überkendis og seksualforbryder, der i en menneskealder udnyttede sin status groft – og fik lov til det.

6. april får Netflix-serien Jimmy Savile: A British Horror Story premiere, og den er bogstaveligt talt ikke for børn.

Miniserien handler – som titlen antyder – om radio- og tv-vært Jimmy Savile, der gennem en menneskealder var toppen af poppen i Storbritannien.

Saville var på dybt excentrisk på klassisk britisk overmuch-facon, elsket af høj såvel som lav – og hang ud med premiereministre, kongehuset og The Beatles.

Han løb marathon, til han var godt oppe i 70’erne, var filantrop og frivillig hjælper på hospitaler, blev hædret med alle de ordener, man kunne komme i nærheden af, og ved sin død i 2011 fik han nærmest en statsmandsbegravelse.

Der var bare én hage ved det hele: Jimmy Savile udnyttede sin heltestatus til at misbruge et enormt antal mennesker seksuelt, børn og unge såvel som gamle.

Rygterne om Savile gik i årevis – de første sporadiske anklager dukkede op allerede i 1963 – og mange i blandt andet BBC havde angiveligt mistanke om, at nationalhelten var en noget anløben type.

Men gennem en kombination af kontakter, trusler og omverdenens stiltiende accept lykkedes det Savile at holde misbruget skjult, og først efter hans død som 84-årig kom der for alvor hul på bylden.

Jimmy Savile: A British Horror Story kommer helt oplagt til at fortælle en gennemført ubehagelig historie.

Men samtidig kan man håbe på, at den giver nogle bedre forklaringer på, hvordan et menneske med så høj profil og så gode venner de højeste steder i det britiske samfund slap afsted med så omfattende misbrug i så lang tid – og hvorfor ingen for alvor udviste viljen til at stoppe ham.

Se traileren her.

Titel: Jimmy Savile: A British Horror Story / Premiere på Netflix 6. april