Artikel top billede

(Foto: Sebastian Pociecha / Unsplash)

Politiets nye system til våbentilladelser ramt af it-kaos

Politiets nye system til våbenhåndtering er kommet skidt fra start. Systemet, der er udviklet af Netcompany, skaber markant længere ventetider på våbentilladelser, og det er til stor frustration for Danmarks Jægerforbund.

Politiets nye it-system til våbentilladelser skaber kaos allerede fra start.

Siden 18. januar har der været meget lange sagsbehandlingstider i forbindelse med at få fornyet eller bestilt sin våbentilladelse. Og for nogle våben er det slet ikke muligt at søge om tilladelse i øjeblikket.

Politiet oplyser selv via en statusside: "Vi er klar over, at udfordringerne med at behandle tilladelser på våbenområdet har konsekvenser for borgere, erhvervslivet og foreninger."

Udvikles af Netcompany

Det nye våbenregister, der udvikles af Netcompany, blev aktuelt efter en række nye europæiske regler på området, der skal øge sporbarheden af skydevåben. Dette sætter større krav til den overordnede sagsbehandling af våbensager, lyder det.

Og det er selve implementeringen af systemet, der er gået i hårdknude nu.

Fra Danmarks Jægerforbund lyder det nu, at op mod 15.000 jægere sandsynligvis ikke når at få deres våbentilladelser inden den 16. maj.

Topfolk fra politiet og de danske våbenorganisationer har afholdt møde om sagen, beretter Jægerforbundet. Her skulle politiet havde forsikret om, at et operationelt system skulle være klar ved udgangen af 2022.

Den udmelding er Danmarks Jægerforbund dog skeptisk overfor.

"Man har ganske enkelt indkørt et system, som på ingen måde er færdigt, og som rent ud sagt er brudt sammen i mødet med virkeligheden. Alligevel har man lukket det gamle system ned og afviser, at det kan lukkes op igen." lyder det fra Marie-Louise Achton-Lyng, hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Jægerforbund og formand for Våbenudvalget.

"Samtidig går jeg fra mødet med det indtryk, at Politiet først og fremmest bruger dets ressourcer på at få systemet til at virke, og det vil sige, at jægere, sportsskytter og forhandlere må finde sig i, at der ikke kommer tempo på godkendelserne, før systemet virker," tilføjer hun.

Det er Politiets Administrative Center, PAC, der behandler sagerne om våbentilladelse, og i et forsøg på at afhjælpe det akutelle problem har man forlænget den periode, hvor man har lov til at beholde sit våben efter tilladelsens udløb, til 1. september.

På den måde kan man beholde sig våben, selvom tilladelsen er udløbet. Det er dog ikke lovligt at benytte våbnet før, at tilladelsen er i hus.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere