Artikel top billede

(Foto: Guillaume Perigois)

Israelsk spyware fundet hos flere højtstående embedsmænd i EU

Sidste år var flere højtstående personer i EU-Kommissionen mål for israelsk designet spyware. Kommissionen blev opmærksom på risikoen, efter alarmerende besked fra Apple.

Minimum fem højtstående embedsmænd i EU-Kommissionen, heriblandt EU-kommissær for retlige anliggender, Didier Reynders, har været mål for spyware designet af et israelsk overvågningsfirma.

Det skriver Reuters.

Spywaren blev identificeret sidste år, efter at Apple havde sendt en masseadvarsel til tusindvis af iPhone-brugere om, at de potentielt var udsat for spionage fra statssponsorerede aktører.

Apples advarsel udløste ifølge Reuters kilder øjeblikkelig bekymring i EU-Kommissionens tekniske afdeling, hvor man fulgte op med egne advarsler til flere højtstående embedsfolk om, at de potentielt kunne være mål for spyware.

Nu er det altså blevet bekræftet, at i hvert fald fem embedsfolk har været mål for spyware af israelsk oprindelse.

Reuters har ikke på baggrund af mundtlige og skriftlige kilder kunne afgøre, hvem der brugte det israelske spyware, om angrebene har været succesfulde eller hvad hackerne kan have fået adgang til.

Hverken EU-Kommissionen eller Apple har ønsket at kommenterer historien, skriver Reuters.

Ifølge mediet har sikkerhedsanalytikere kunnet konstatere, at modtagerne af advarslerne var blevet målrettet med spywaren ForcedEntry mellem februar og september 2021.

ForcedEnry er et stykke avanceret software, der blev udviklet af den israelske virksomhed NSO Group. Softwaren anvendes blandt andet af udenlandske efterretningstjenester til eksternt og usynligt at kunne tage kontrol over en iPhone.

I en erklæring til Reuters er meldingen dog fra NSO, at denne ikke er ansvarligt for hackerforsøgene, og at målretningen beskrevet af Reuters "ikke kunne være sket med NSO's værktøjer."

NSO er for nyligt blevet sortlistet i USA, skriver Reuters.