Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: DDos-angreb rammer Ukraines postvæsen efter onlinesalg af kontroversielt frimærke/ Russisk kryptomining rammes af nye sanktioner / Selskab med førerløse taxier får for første gang licens til at køre i kinesisk storby

Morgen-briefing: DDos-angreb rammer Ukraines postvæsen efter onlinesalg af kontroversielt frimærke/ Russisk kryptomining rammes af nye sanktioner / Selskab med førerløse taxier får for første gang licens til at køre i kinesisk storby / Elon Musks Starlink lander første aftale om at levere internet til flypassagerer

Mornings. Så er Computerworlds fremskudte lyttepost mod syd-øst igen i aktiv tjeneste, og her er ugens første omgang korte men vigtige it-nyheder. Ved tasterne: Niels Veileborg.

DDos-angreb rammer Ukraines postvæsen efter onlinesalg af kontroversielt frimærke

Det vakte en vis opsigt, da det ukrainske postvæsen forleden satte et nyt frimærke til salg, som viser en ukrainsk soldat, der giver ‘fingeren’ til det store russiske flådefartøj Moskva, der sank i Sortehavet - angiveligt efter et ukrainsk missilangreb.

Ukrainere stod i lange køer for at få fat på frimærket. I fredags blev frimærket så sat til salg online, og det resulterede i et DDOs-angreb på det ukrainske postvæsen, som fik både postvæsenets onlinebutik og andre systemer til at gå ned. Det skriver Reuters.

Ukraine skal angiveligt have afværget et russisk cyberangreb på landets elektricitetsnet tidligere på måneden.

Russisk kryptomining rammes af nye sanktioner

Amerikanske sanktioner rammer nu også den russiske kryptomining-branche, skriver Børsen.

Selskabet Bitriver er specifikt målet for nye sanktioner. Selskabet udnytter russisk fremstillet energi til at drive kæmpemæssige serverfarme, som tilbyder kryptomining as-a-service.

Samme fremgangsmåde benyttede Iran, da landet blev ramt af sanktioner.

Bitriver kontrolleres af et holdingselskab i Schweiz, der også kontrollerer ti andre selskaber.

Sanktionerne betyder, at Bitriver ikke kan købe teknologi til serverfarmene, men målet er også at bremse russiske transaktioner med kryptovaluta, som i nogen grad har kunnet omgå de økonomiske sanktioner, efter krigen mod Ukraine blev indledt.

Selskab med førerløse taxier får for første gang licens til at køre i kinesisk storby

Taxiselskabet Pony.ai har for første gang fået licens til at sende førerløse taxier på gaden, som skal fungere sammen med den almindelige trafik.

100 taxier uden chauffør skal køre i den kinesiske storby Nansha i Guangzhou-provinsen, skriver Pony.ai i en pressemeddelelse. Målet er at kører førerløst i alle kinesiske storbyer.

Pony.ai har også licens til at teste førerløse taxier i Californien i USA. Selskabet blev stiftet i 2016.

Elon Musks Starlink lander første aftale om at levere internet til flypassagerer

Starlink, der leverer internet via satellitter til kunder i øde egne af verden, har længe ønsket sig også at kunne levere internet til kommercielle flyselskaber.

Nu har Starlink landet en aftale med flyselskabet JSX om at udstyre 100 mindre fly med Starlink-terminaler, så passagererne kan få adgang til nettet. Det skriver Reuters.
Starlink har siden 2019 sendt 2.000 satellitter i kredsløb.