Artikel top billede

(Foto: Linus Mimietz)

Svensk myndighed går mod strømmen: Dropper outsourcing af hensyn til sikkerhed og opbygger egen it-organisation med 180 ansatte

Den svenske transportstyrelse går nu tilbage til udgangspunktet og opbygger sin egen it-driftsorganisation med 180 ansatte, som skal tage over, når aftalen med Kyndryl udløber i 2024. Hensyn til sikkerhed gør outsourcing umulig, vurderer styrelsen.

Den svenske transportstyrelse dropper nu alle tanker om outsourcing af it-driften og går i gang med at opbygge sin egen driftsorganisation, som kommer til at beskæftige 180 ansatte hovedsaglig i Örebro i det centrale Sverige.

Styrelsens drift har siden 2015 været outsourcet til IBM.

Denne aftale blev genstand for en kæmpe skandale i 2017, hvor det kom frem, at it-teknikere i Tjekkiet og Serbien, som ikke var sikkerhedsgodkendte, havde haft adgang til styrelsens følsommme oplysninger.

Skandalen betød, at to svenske ministre måtte gå af, og en stor diskussion af omfanget af outsourcing gik i gang i Sverige.

Men skandalen har ikke haft nogen betydning for den aktuelle beslutning, siger Peter Book, it-direktør i Transportstyrelsen til Computerworlds svenske søstermedie ComputerSweden.

Aftalen med IBM, som nu varetages af Kyndryl, udløber og kan simpelthen ikke forlænges.

Det har sat et større analysearbejde i gang i styrelsen, og konklusionen blev at outsourcing som det første blev skrottet som en mulighed. I lyset af de stadig større sikkerhedskrav betragter styrelsen det ikke som et realistisk alternativ.

Samdrift heller ikke mulig

Styrelsen har også analyseret, om driften kunne varetages af en anden svensk myndighed, men den plan er også droppet.

“Der er meget, som skal passe sammen med processer, sikkerhed og teknik, og et myndighedssamarbejde kunne ikke gennemføres med vores tidsplan, for vi skal være klar til 2024, og det havde vi ikke kunnet nå”, siger Peter Book.

Transportstyrelsen er nu i fuld sving med at opbygge den nye organisation og har allerede ansat 30 personer, som skal arbejde med såkaldte infrastrukturnære tjenester - det er arkitekter, driftsteknikere, sikkerhedsfolk og netværksteknikere.

Siden skal der i alt nyansættes 90 personer, som primært skal arbejde i Örebro. Der skal også ansættes nye folk i styrelsens nordpå - formentlig i Norrköping.

Totalt kommer den nye driftsorganisation til at bestå af 180 ansatte. I dag beskæftiger styrelsens it-afdeling cirka 300 ansatte og har tilknyttet 150 konsulenter.