Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Tommy Ahlers klar med nyt investeringsselskab: Vil skabe nye danske milliardærer / Russiske tropper stjal ukrainske traktorer, men overså GPS og remote-styringi / KMD lancerer avanceret klimaberegner

Tommy Ahlers klar med nyt investeringsselskab: Vil skabe nye danske milliardærer. Russiske tropper stjal ukrainske traktorer, men overså GPS og remote-teknologi. KMD lancerer avanceret klimaberegner. EG bruger milliarder på opkøb: Køber nu Vitani Energy System. Tidligere DI-chef får nyt lobbyist-job: Skal stå spidsen for nyt tech-team. Intersport øger satsningen på e-handel, og så er det i dag 22 år siden, at computerormen Iloveyou begyndte at sprede sig.

Her er Computerworld, her er Computerworld.

Det er i dag onsdag 4. maj og i aften er det 77 år siden, at Danmark blev befriet.

Denne morgen er det Jacob Wittorff, der som din nyhedsvagt står klar til at guide dig sikkert gennem det seneste døgns begivenheder i it-verden.

Vi lægger ud med historien om, at den tidligere uddannelsesminister, Løvens Hule-investor og tech-iværksætter Tommy Ahlers er klar med et nyt projekt, der skal skabe danske klima-milliardærer.

Tommy Ahlers klar med nyt investeringsselskab: Vil skabe nye danske milliardærer

Den danske investor og tech-iværksætter Tommy Ahlers er klar med et nyt investeringsselskab, der skal investere i klima-iværksættere.

Det fortæller han i et interview med Børsen.

Han har stiftet selskabet sammen med Nicolai Reffstrup, der er stifter af tøjmærket Ganni, og det har fået navnet Don’t Look Up Ventures. Et navn der er inspireret af Netflix’ dommedagsfilmen af samme navn.

Målet er at skabe grundlag for at Danmark, kan få en masse nye klima-milliardærer fortæller han i interviewet med Børsen, men han erkender samtidig, at overgangen fra at investere i skalerbare softwareselskaber til klimaselskaber kan være brat for nogle investorer.

“Hvis du har siddet og lavet softwareinvesteringer og pludselig bliver præsenteret for noget, hvor du har et laboratorie og skal skabe produktion og endda have nogle folk på gulvet, så løber du skrigende bort,” siger Tommy Ahlers til Børsen.

Russiske tropper stjal ukrainske traktorer, men overså GPS og remote-teknologi

Soldater fra den russiske hær har stjålet traktorer og mejetærskere til en værdi på 35 millioner kroner fra en John Deer-forhandler i den ukrainske by Melitopol.

Det skriver CNN, der samtidig kan oplyse, at de russiske tropper tilsyneladende havde overset, at de avancerede landbrugsmaskiner var udstyret med fjernstyrings-værktøjer, som gør det muligt at afbryde dem fra distancen,

En erhvervsdrivende i området oplyser til CNN, at maskinerne ligeledes er forsynet med GPS-sporing, der har gjort det muligt at følge nogle af maskinernes rejse hele vejen til den tjetjenske by Zakhan Yurt 1.100 kilometer borte.

”Da de invaderende kørte de stjålne mejetærskere til Tjetjenien opdagede de, at det end ikke var muligt at tænde dem, fordi de var blevet låst via fjernstyringsværktøjer,” oplyser den lokale kilde til CNN.

Det er dog muligt, at de nye ejere enten vil forsøge at hacke landsbrugermaskinerne eller sælge reservedelene, skriver CNN.

KMD lancerer avanceret klimaberegner

En ny co2-beregner fra KMD kan hjælpe kommuner, virksomheder og organisationer med at forstå, hvordan de kan nedbringe deres co2-udledning.

Det oplyser KMD i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen oplyser KMD ligeledes, at co2-beregneren som har fået navnet KMD Sustainious CarbonKey er blevet testet af kommunerne Sønderborg, Samsø, Odense og Oslo

Klimaberegneren er designet til at udregne udledning på såkaldte ”scope 3”, hvilket vil sige udledning fra et væld af forskellige indkøbte produkter fra underleverandører.

”Co2-beregneren kan selvfølgelig udregne klimabelastningen for året, der gik, men endnu vigtigere kan den også vise, hvor skoen trykker klimamæssigt og hvilken effekt det vil have at ændre sin indsats på disse områder fremover. Hvad betyder det mon, hvis vi vælger mulighed A fremfor B? Det udregner den på i både scope 1, 2 og 3,'” forklarer Merete Søby, direktør for data-drevne løsninger hos KMD ifølge en pressemeddelelse.

EG bruger milliarder på opkøb: Køber nu Vitani Energy System

Opkøbsivrige EG har siden 2019 investeret to milliarder kroner i opkøb af nordiske software-selskaber.

Nu har EG så tilføjet softwareselskabet Vitany Energy System til rækken af opkøb

Vitany Energy System udvikler software til energistyring, og opkøbet blev endeligt gennemført den 2. maj 2022.

"Vi oplever lige nu en stor efterspørgsel på software, der kan hjælpe med at reducere energiforbruget. Vores kunder er både bekymrede for deres co2-aftryk og for de stigende energipriser. Med købet af Vitani Energy Systems styrker vi vores evne til hjælpe dem med at reducere energiforbruget væsentligt i deres bygninger baseret på let datafangst og intelligente analyser," siger EG’s topchef, Mikkel Bardram, ifølge en pressemeddelelse.

Tidligere DI-chef får nyt lobbyist-job: Skal stå spidsen for nyt tech-team

Christian Hannibal, der tidligere har været chef for DI’s branchefællesskab DI Digital, har fået nyt job hos public affair-bureauet Rud Pedersen, hvor han skal stå i spidsen for et helt nyt team, der er specialiseret i rådgivning om politik og teknologi.

Rud Pedersen rådgiver kunder om politik, og bureauet oplyser, at det gennem de seneste år har oplevet en større efterspørgsel efter rådgivning om sammenstødet mellem teknologi og politik.

”Politiske beslutninger har kæmpe betydning for hele den digitale branche. Så der er stadig flere virksomheder, der har behov for dedikeret politisk rådgivning. I Rud Pedersen har vi valgt at lave et specialiseret tech-team, hvor vi udover det brede politiske overblik også har en dyb, faglig indsigt i hele det digitale område,” oplyser Christian Hannibal i en meddelelse til Computerworld.

Intersport øger satsningen på e-handel

Sportskæden Intersport erkender, at den har haft for lidt fokus på e-handel, og derfor vil kæden nu øge sit fokus på den del af sin forretning.

Det siger selskabet topchef Tommy Sørensen til Børsen.

Her forklarer han nu, at selskabet nu satser på en omnichannel-strategi, hvor webshoppen bliver en parallel til de fysiske butikker.

“Vi skal absolut øge vores fokus på webshoppen, fordi vi misser noget i markedet, hvis ikke vi gør det. Det er en salgskanal, der er kommet for at blive, og vi skal have fuldt sortiment på webshoppen, så det afspejler den fysiske butik,” siger han til Børsen

Om dagen i dag: For 22 år siden spredte Iloveyou-virussen sig over hele verden

Computer-ormen Illoveyou begyndte 4. maj 2000 at sprede sig med udgangspunkt i Filipinernes hovedstad Manilla, og i de følgende dage spredte den sig computere i hele verden.

Virussen spredte sig via e-mails, som videresendte sig selv med emnefeltet ILOVEYOU og en vedhæftet fil med navnet LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs, der udnyttede en fejl i Windows 95 til at afvikle skadelig kode.

Det var den 24-årige filipinske universitetsstuderende Onel de Guzman, der skabte Iloveyou-virussen. Hans motiv var angiveligt at bruge ormen til at stjæle folks adgangskoder.

Det menes, at virussen inficerede 10 millioner computere på verdensplan.