Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Bitcoin rammer lavpunkt efter stort tech-udsalg / Her er årets bedste it-webshops / Nvidia førte investorer bag lyset: Indgår stort millionforlig

Bitcoin rammer lavpunkt efter stort tech-udsalg. Her er årets bedste it-webshops. Nvidia førte investorer bag lyset: Indgår stort millionforligGoogle hæver lønnen for sine medarbejdere. Dommer afviser Trumps forsøg på at få genåbnet sin Twitter-profil.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing.

I dag er det Rasmus Ferdinand Ginman, der står bag udvælgelsen af de tidlige it-nyheder.

Rigtig god læselyst.

Bitcoin rammer lavpunkt efter stort tech-udsalg

Verdens første og største kryptovaluta, bitcoin, ramte i fredags en kurs på under 36.000 dollar.

Den umiddelbare nedgang på over 10 procent skete i forbindelse med et større udsalg af tech-aktier på verdens børser.

Det teknologitunge Nasdaq-indeks faldt eksempelvis med hele fem procent. Det er det største fald siden 2020, hvor coronakrisen ramte verden.

Bitcoin, hvis kurs i høj grad følger aktiemarkedets udvikling, har i 2022 kæmpet med at komme tilbage på kurstoppen, som blev ramt i 2021.

Her lød prisen på en enkelt bitcoin på 64.000 dollar, da kursen var på sit højeste.

Nvidia førte investorer bag lyset: Indgår stort millionforlig

Amerikanske Nvidia har indvilliget i at betale 5,5 millioner dollar - svarende til 39 millioner kroner - i et forlig i en civilretlig sag.

Selskabet har ikke orienteret investorerne retvisede omkring de effekter, som chips solgt til cryptomining har på selskabets økonomi, lyder det fra det amerikanske børstilsyn, SEC.

Det skriver Reuters.

Over en række kvartaler i finansåret 2018 valgte Nvidia ikke at afsløre, at cryptomining var et "betydeligt element" i omsætningsvæksten fra salg af chips, der var designet til spil, oplyser SEC ifølge mediet.

Tilbage i 2018 blev Nvidias chips efterspurgt i forhold til cryptomining, der er processen, hvor man eksempelvis udvinder bitcoin via computerkraft.

Børstilsynet mener, at Nvidia skulle have oplyst til sine investorer, at den store vækst i omsætningen skyldes cryptomining i den periode.

Her er årets bedste it-webshops

Prissammenligneren Pricerunner har kåret Danmarks bedste webshops inden for 20 kategorier.

Her løb en række af landets internetbaserede hardware-forhandlere med et par prestigefyldte priser.

Elgiganten vandt i kategorien 'gaming', Power vandt i 'lyd og billede', Computersalg.dk vandt i 'computer og software', Proshop vandt inden for 'telefoni' og Coolshop vandt i hobby-kategorien.

Det er fjerde gang, at årets webshops kåres. Konkurrencen begyndte i januar, hvor danskerne stemte på deres favoritbutikker.

Finalisterne blev herefter bedømt af en ekstern partner inden for Mystery Shopping, som besøgte hver finalists webshop og vurderede dem ud fra en række kriterier som for eksempel kundeservice, fragt, brugervenlighed og omtanke for miljøet.

Alle kriterier gav en samlet pointsum, som vurderede butikkerne ud fra den oplevelse, man får som kunde, skriver Pricerunner.

Google hæver lønnen for sine medarbejdere

Efter en stigende utilfredshed blandt medarbejderne vælger Google nu at skrue op for lønnen.

Den globale søgemaskine tager bestik af en deprimerende undersøgelse blandt medarbejderne, der peger på, at de ikke får nok i løn, og at de samtidig ville kunne tjene endnu mere i ligenende stillinger hos konkurrenterne, skriver CNBC.

Fremover vil Google foretage en evaluering af medarbejderne en gang om året i stedet for to, og fremover vil de enkelte ledere få et støre spillerum ift. lønforhøjelser.

"Med den her nye tilgang regner vi med, at overvægten af Google-medarbejdere vil blive indstillet til en højere løn, end de ville have blevet indstillet til i det tidligere system, og samtidig vil de overordnede omkostninger til løn stige," lyder det i et dokument fra Google.

Mediet skriver, at lønnen hos Google har været en varm kartoffel i længere tid. Google har et årligt spørgeskema kaldet "Googlegeist", hvor medarbejdertilfredsheden måles, og her har lønnen været påpeget som værende markant ringere end hos sammenlignelige jobs.

Dommer afviser Trumps forsøg på at få genåbnet sin Twitter-profil

En amerikansk dommer afviste i fredags en retssag, der er blevet anlagt af den tidligere præsident Donald Trump.

Han har nemlig forsøgt at få ophævet hans forbud mod at være på Twitter.

Men dommeren James Donato, der sidder ved distriksdomstolen i San Francisco, lod alligevel døren stå lidt på klem, da han sagde, at Donald Trump kunne indgive en ny klage mod Twitter dog i en ændret form.

Donald Trump blev udelukket fra Twitter 8. januar 2021. Dengang lød argumentet, at han tilskyndede sine tilhængere til at yde vold ved stormen på Kongressen i forbindelse med Joe Bidens indsættelse.

Udover den tidligere præsident, så er American Conservative Union og frem andre personer, der var blevet udelukket fra appen, del i søgsmålet, der er rettet mod Twitter og medstifter Jack Dorsey.