Artikel top billede

(Foto: Photo by Bambi Corro on Unsplash)

19-årig blev tilbudt 50.000 kroner for at stoppe med at tracke Elon Musks privatfly - nu overvåger han Mark Zuckerberg

Teenageren Jack Sweeney overvåger en række tech-milliardæres privatfly, hvilket blandt andet har været til frustration for Elon Musk. Nu har den 19-årige identificeret Mark Zuckerbergs fly.

Den unge amerikaner Jack Sweeney gjorde sig i særdeleshed bemærket, da han sporede Elon Musks privatfly via Twitter.

Nu har han også kastet sig over Meta-topchefen Mark Zuckerberg, hvis flymæssige ruter ligeledes overvåges.

Den 19-årige har identificeret Facebook-stifteren privatfly, hvis flydata offentliggøres via en Twitter-profil, der går under navnet Zucc Jet. Flyet ser dog ud til at have skiftet hænder.

Ifølge et tweet har Jack Sweeney nu opsnappet det rigtige fly og har indstillet Zucc Jet-profilen derefter, skriver New York Post.

Teenageren, der studerer på University of Central Florida, noterede så sent som i går mandag, at Facebook-stifterens privatfly landede i San Jose i Californien.

Jack Sweeney benytter offentlig tilgængelig data til at identificere flyenes lokation. Det er ud fra såkaldt ADS-B data, der generes på alle fly i verden via en transponder og opsamles i en offentlig database på nettet.

Han har automatiseret profilerne med bots på sådan en måde, at hver gang der registeres bevægelser hos bestemt fly, så generes der et tweet.

Men det er ikke kun Elon Musk og Mark Zuckerberg, hvis privatfly er blevet overvåget. Jack Sweeney har samme type profiler til tech-milliardærer som Microsoft-stifteren Bill Gates og Amazon-stifteren Jeff Bezos.

Da Rusland begyndte sin invasion af Ukraine opsatte han desuden profiler, der overvågede fly med forbindelse til Vladimir Putin, men også brugere til at overvåge de russiske oligarkers kæmpe-yachts, der i stor udstrækning er placeret i Europa.

Udgør en sikkerhedsrisiko

Selvom der ikke er tale om nogen ulovlig handling, da det er offentlig data, så har Elon Musk udtryk sin irritation over teenagerens opfindsomheder.

Elon Musk har pointeret, at kontoen udgør en sikkerhedsrisiko for ham.

I et tweet skrev han, at han "ikke ligefrem elsker ideen om at blive skudt af en skør person."

I den forbindelse tilbød han Jack Sweeney 5.000 dollar for at slette profilen, der har næsten en halv million følgere.

Jack Sweeney tog imidlertid ikke imod tilbuddet.

I stedet tweetede han et modbud til Elon Musk, der lød på 50.000 kroner og en praktikplads i Tesla.

Det forlyder sig, at Elon Musk overvejer tilbuddet - men siden er han stoppet med at svare på teenagerens tweets.

Jack Sweeney, hvis navn efterhånden er blevet kendt, har imidlertidigt fået job hos et amerikansk flyselskab kaldet Stratos Jet Charters.

Derudover er han begyndt at sælge merchandise i form af sweatshirts og t-shirts relateret til ElonJet-profilen.