Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Omstridt Canopylab-stifter vraget som næstformand i DI Digital / Danskudviklet drone lader batteriet direkte på højspændingsledning / Norlys’ køb af Mjølner Informatics godkendt af styrelse

Morgen-briefing: Omstridt Canopylab-stifter vraget som næstformand i DI Digital / Danskudviklet drone lader batteriet direkte på højspændingsledning / Norlys’ køb af Mjølner Informatics godkendt af styrelse / Apple bøjer sig for hollandsk pres / Professor vil skabe batteriløse implantater, der taler hjernens sprog

Mornings. Og velkommen til mandag morgens morgenbriefing fra Computerworld sammensat af redaktionens fremskudte lyttepost mod syd. Ved lyttebøfferne: Niels Veileborg

Omstridt Canopylab-stifter vraget som næstformand i DI Digital

Efter kun et år på posten som næstformand i DI Digital er den omstridte iværksætter og stifter af Canopylab, Sahra-Josephine Hjorth, nu blot menigt medlem af bestyrelsen.

DI Digital, som har Netcompany-topchef André Rogaczewski som formand, har netop holdt generalforsamling.

Ifølge Ekstra Bladet har Sahra-Josephine Hjorth pyntet sig med en falsk ph.d-titel, givet urigtige oplysninger i ansøgninger om offentlige støttemidler og efterladt sig regnskabsrod i flere selskaber.

Ny næstformand i DI Digital er Lise Karstensen, administrerende direktør for Nokia Denmark.

Danskudviklet drone lader batteriet direkte på højspændingsledning

En specialdesignet drone fra SDU’s dronecenter har for første gang nogensinde koblet sig direkte på en højspændingsledning med 150 kV i en test i Odense.

Det åbner for, at droner autonomt kan inspicere og arbejde direkte på ledningerne i det 7.000 km store danske højspændingsnet

Resultatet kan få betydning for andre typer af droneopgaver.

Sundhedsdroner kan eksempelvis koble sig på energinettet undervejs på ruten, hvis de får brug for mere strøm, når de skal flyve langt med blodprøver eller livsvigtig medicin.

Norlys’ køb af Mjølner Informatics godkendt af styrelse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkender Norlys’ køb af Mjølner Informatics.

Det ventes, at den såkaldte closing af handlen sker 1. juli 2022, hvor 84 Norlys it-medarbejdere overgår til Mjølner Informatics.

Med Norlys som nye ejere skal Mjølner Informatics fortsætte sin vækst. Målet er, at, at andre kunder fortsat skal fylde mindst halvdelen af opgaveporteføljen.

Niels Duedahl, der er administrerende direktør i Norlys, bliver formand for Mjølner Informatics’ bestyrelse.

Apple bøjer sig for hollandsk pres

Ifølge de hollandske konkurrencemyndigheder vil Apple nu tillade brug af tredjeparts-betalingsudbydere i dating-apps, som tilbydes på det hollandske marked. Det skriver Reuters.

Dermed bøjer Apple sig foreløbig i en sag, der resulterede i en bøde på 50 millioner euro for at bryde både hollandske- og EU-konkurrenceregler.

Ifølge Reuters vil Apple appellere afgørelsen.

Professor vil skabe batteriløse implantater, der taler hjernens sprog

Farshad Moradi, der er ny professor på Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet, lader sig inspirere af hjernen i sit arbejde med at udvikle elektroniske enheder, der kan kommunikere med hjernen på dens egne præmisser og ideelt set uden batteri.

”Et spor i mit arbejde handler om at udvikle et hjerneinspireret computersystem, der efterligner hjernes måde at behandle data på, mens et andet spor handler om at udvikle enheder, der har et ekstremt lavt strømforbrug eller i sidste ende er batteriløse,” siger Farshad Moradi.

”De batteriløse enheder eller enheder med ekstremt lavt strømforbrug gør det muligt at implantere enhederne på steder, hvor det er vanskeligt at skulle skifte batteri, som f.eks. i hjernen. Samtidig vil et computersystem, der fungerer på samme måde som hjernen, sandsynligvis være bedre til at kommunikere med hjernen og til at skabe mening ud fra den data, vi får fra hjernen.