Artikel top billede

Statens forbrug af It-konsulenter vokser markant på trods af regeringens store spareplan

Statens forbrug af it-konsulenter voksede sidste år med flere hundrede millioner. Ministeriernes mål om besparelser på 800 millioner i 2021 på konsulenter er blevet til en ekstraregning på næsten 230 millioner kroner.

Regeringen har som erklæret mål at spare på statens forbrug af konsulentydelser og i stedet bruge flere penge på de berømte varme hænder og grøn omstilling.

Men det gik skidt for den målsætning i 2021, skriver Finans.

Ministerierne skulle have præsteret en besparelse på 800 millioner kroner, men i stedet er det endt med en ekstraregning på næsten 230 millioner kroner.

Det fremgår af denne oversigt.

Flere ministerier bekræfter over for Finans, at det især er udgifter til it-konsulenter, der trækker den anden vej. Corona-pandemien er blandt andet en væsentlig årsag.

Regnestykket dækker dog over det faktum, at det i stor udstrækning er lykkedes at barbere regningen for brug af især management-konsulenter betragteligt ned.

Finansminister Nicolai Wammen fastholder, at det overordnet set går i den rigtige retning med besparelsesplanerne på i alt tre milliarder kroner for hele staten frem til 2025.

“Derfor noterer jeg mig med stor tilfredshed, at statens forbrug af managementkonsulenter er faldet med over 940 mio. kr. siden 2019, hvor regeringen tiltrådte. Det svarer til en reduktion på ca. 60 pct.,” skriver ministeren i et skriftligt svar til Finans.

Til gengæld har det ifølge ministeren vist sig sværere at spare på juridisk bistand og især it-konsulenter.