Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: NemID virker igen efter nedbrud / Jesper Buchs holding-selskab lander første overskud / Atea indgår milliard-aftale

NemID virker igen efter nedbrud. Jesper Buchs holding-selskab lander første overskud. Atea indgår milliard-aftale. Forskere på Københavns Universitet: Snart kan du styre din pc med tankerne. Og sidst men ikke mindst, så er det idag 50 år siden, at Atari blev stiftet

Godmorgen venner.

Folkeskoleeleverne er gået på ferie, de nyslåede studenter sover tømmermændene ud og på Roskilde Festival er der folk, som endnu ikke er gået i seng.

Men fortvivl ikke. For her på Computerworlds morgen-briefing forbliver vi på dydens smalle sti, og vi fortsætter ugen ud med at levere dit daglige morgen-nyhedsfix.

I dag er det Jacob Wittorff, der i anledning af den kommende tour-start har taget den gule morgen-breifing-førertrøje på og gør sig klar til at sprinte nyhedsugen i gang.

Vi lægger derfor ud på den store klinge med historien om, at Digitaliseringsstyrelsen tilsyneladende har løst de problemer, som de seneste dage har plaget de digitale login-løsninger.

NemID virker igen efter nedbrud

Nets har oplyst til Digitaliseringsstyrelsen, at NemID nu virker igen.

Det skriver Digitaliseringssstyrelsen lørdag i en opdatering på Twitter.

Gennem de seneste dage har problemer med Nemlogin-infrastrukturen betydet, at danskerne har oplevet problemer med at logge ind på offentlige selvbetjeningsløsninger som eksempelvis borger.dk.

Problemerne har blandt andet også betydet, at danskerne som har haft brug for at vise et coronapas-app i forbindelse med eksempelvis udlandsrejser har kunne møde problemer, når de skulle logge ind på coronapas-appen.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser dog, at enkelte tjenester stadigvæk kan være ramt af problemer, men de forventes at blive løst i løbet af i dag.

Jesper Buchsh holding-selskab lander første overskud

Just-Eat-stifteren og serieinvestoren Jesper Buchs Holdning-selskab, Jesper Buch Holding, har landet sit første overskud nogensinde.

Det skriver Finans.

Selskabet kom således ud af 2021 med et resultat på fem millioner kroner, hvilket blandt andet skyldes at takeaway-selskabet Hungry, som Jesper Buch har investeret i, blev solgt til Delivery Hero i løbet af året.

Atea indgår milliard-aftale

I Norge har Atea indgået en rammeaftale til en estimeret værdi på op til 1,94 milliarder norske kroner (1,38 milliarder danske kroner, red) med den norske myndighed Forsvarets Forskningsinstitut.

Det oplyser Atea Norge i en pressemeddelelse.

Aftalen har en anslået værdi på 485 millioner norske kroner og den løber som udgangspunkt i to år, men den kan forlænges med yderligere to år.

”Det er en fantastisk anerkendelse at forsvarssektoren indgår en rammeaftale med Atea og udvider samarbejdet. Det er en kunde, som vi har haft et langt godt forhold til i flere år,” siger Ole Petter Saxrud, administrerende direktør for Atea Norge, ifølge pressemeddelelsen.

Forskere på Københavns Universitet: Snart kan du styre din pc med tankerne

På Københavns Universitetet er en række forskere kommet frem til nye forskningsresultater, der kan bane vejen for, at du i fremtiden kan styre din computer ved hjælp af tankerne.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Forskerne har som led i et videnskabeligt forsøg udstyret 30 forsøgspersoner med elektroder, der målte deres hjerneaktivitet, mens de gennemså 200 forskellige billeder. Forsøgspersonerne blev bedt om særligt at have fokus på billeder af ældre personer undervejs.

På baggrund af hjerneaktiviteten kortlagte computeren, hvilke ansigtstræk, som forsøgspersonerne fandt særlig interessante og redigerede herefter billeder så de matchede.

Resultatet viste, at computeren i overensstemmelse med forsøgspersoners instruktioner redigerede billeder af de yngre personer, så de kom til at se ældre ud.

"Vi kan få en computer til at redigere billeder alene baseret på personers tanker. Computeren har ikke fået nogen forudgående informationer om, hvilke detaljer i billedet, som den skal redigere, eller hvordan. Dette har aldrig været gjort tidligere," siger lektor Tuukka Ruotsalo, Datalogisk Institut, Københavns Universitet, ifølge pressemeddelelsen.

I dag er det 50 år siden, at Atari blev stiftet

Den legendariske videospilproducent Atari blev stiftet for 50 år siden i dag.

Selskabet blev således stiftet af Nolan Bushnell og Ted Dabney den 27. juni 1972, og med lanceringen af det legendarisk Pong-spil allerede året efter var Atari med til at kick-starte videospil-industrien.