Artikel top billede

(Foto: Folketinget/Henrik Sørensen)

Her er de 12 eksperter der skal rådgive regeringen om håndtering af tech-giganter

Regeringen vil have 12 eksperter med blandet baggrund til at rådføre sig angående hvordan tech-giganternes indflydelse skal håndteres.

Tech-giganterne som Facebook, Google, Amazon og Apple har alle bragt et væld af nye muligheder for både private, organisationer og forretninger.

I kølvandet på deres massive indflydelse følger også skyggesider, som udfordringer med monopolmisbrug, deling af ulovligt, polariserende og skadeligt indhold, digital mistrivsel samt skabt mulighed for algoritmiske røgslør der skjuler ovenstående.

For at håndtere de udfordringer nedsætter regeringen en bredspektret gruppe af 12 eksperter med erfaringer fra blandt andet erhvervslivet og tech-giganternes forretningsmodeller, oplyser Erhvervsministeriet.

”Kampen mod de negative effekter af tech-giganternes indflydelse er en af de vigtigste udfordringer i vores tid. Tech-giganter har på kort tid fået enorm indflydelse på vores liv, vores børn og unges trivsel og den demokratiske samtale i Danmark. Jeg er glad for, at vi nu har eksperter fra en lang række felter med om bord i arbejdet med at skærpe den demokratisk kontrol med tech-giganterne. Det er så utrolig vigtigt, at vi finder veje til at få tech-giganterne til at tage et større ansvar”, lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Her er det nye råd

Formand for ekspertgruppen bliver professor mso i kommunikation og digital transformation ved CBS og medlem af Dataetisk Råd, Mikkel Flyverbom.

Han skal sammen med den øvrige ekspertgruppe løfte disse fire opgaver:

  • Drøfte udfordringer ved tech-giganternes forretningsmodeller og konsekvenserne for det danske samfund, herunder for den demokratiske samtale.
  • Komme med oplæg til hvordan den demokratiske kontrol med tech-giganterne kan styrkes, herunder belyse positive såvel som negative konsekvenser med særligt fokus på forretningsmodellerne.
  • Fremlægge forslag og konkrete anbefalinger, herunder overveje om det skal løses i nationalt eller EU-regi, til håndtering af disse problemstillinger.
  • Inddrage og drøfte internationale erfaringer i arbejdet, for at sikre en ansvarlig teknologisk udvikling, der understøtter Danmarks demokrati, velstand og sikkerhed i en globalt forbundet verden.
Nedsættelsen af ekspertgruppen er en blandt 22 initiativer, som regeringen har iværksat siden august 2021 i forbindelse med udspillet ”Tech-giganter: mere retfærdig konkurrence og bedre forbrugerbeskyttelse”.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere