Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto / Windows)

Windows 11 tager til i popularitet – men forgængeren er stadig langt foran

Selvom der stadig er udfordringer med at få udbredt Windows 11 særligt blandt forretningskunder, ser der ud til, at styresystemet tager til blandt den almene bruger. Forgængeren Windows 10 er dog stadig klart dominerende.

Efter en hård tid for udbredelsen af Microsofts nyeste OS, Windows 11, er styresystemet i højere grad ved at vinde indpas hos brugerne.

Windows 11 har ved tidligere opgørelser haft en månedlig vækst på mellem 0,1 og 0,2 procentpoint i forhold til overtagelse af markedsandele, men nu er tallene begyndt at vokse.

Ifølge Valve Corporation, som leverer indsigt i kunders brug af hardware og software i forbindelse med Steam, benyttede 21,23 procent af brugerne Windows 11 i juni mod 19,59 procent i maj – altså en stigning på 1,64 procent.

En anden opgørelse fra Adduplex, som tidligere har vist nogle grelle resultater for hastigheden af Windows 11’s udbredelse, ser det faktisk endnu bedre ud end på Steam.

Her lander Windows 11’s markedsandel på 23,1 procent i juni mod 19,7 procent tilbage i maj – altså en stigning på 3,4 procentpoint.

Til sammenligning voksede tallet kun med 0,1 procentpoint om måneden, da vi bevægede os ind i april.

Stadig lang vej

Fælles for diverse opgørelser er dog fortsat, at Windows 10 har den klart dominerende position med omkring trefjerdedele af markedsandelen på Windows-enheder.

Manglende tiltrækningskraft for virksomheder er tidligere blevet nævnt som en af de primære grunde til, at Windows 11’s udbredelse ikke går hurtigere.

Dertil kommer de hardwarekrav, som er blevet opstillet af Microsoft for at få det nye styresystem, hvilket også afskærer brugere med ældre enheder.

"Denne situation vil sandsynligvis fortsætte i fremtiden, medmindre virksomheder får en tvingende grund til at opgradere," har analysebureauet Lansweepers Chief Strategy Officer, Roel Decneut tidligere sagt til Thurrott.

Nye tiltag

Microsoft er de seneste måneder kommet med en række funktioner, som skal øge tiltrækningskraften til Windows 11.

Blandt andet ved eventet Windows Powers the Future of Hybrid Work, hvor tech-gigantens topchef, Satya Nadella, annoncerede en række funktioner til det hybride arbejdsmarked for at appellere til virksomheder.

Samt opgraderinger til cloudcomputeren Windows 365.

Og nu er den første store opdatering til Windows 11 – nemlig 22H2 – blevet færdig og kommet som forhåndsvisning.

Mediet Thurrott har blandt andet gennemgået nogle af de nye funktioner, som kan bruges med den kommende opdatering.

Blandt andet forbedres preview-oplevelsen med det forbedrede Snap, som giver brugeren mulighed for at danne nemmere overblik over, hvor et givent vindue kan justeres og tilpasses skærmen ved at holde musen over ’fuld skærm’-ikonet eller vinduet nede i proceslinjen.

Har stadig flere år

Windows 11 har dog tid at løbe på, da Microsoft fortsat vil fortsætte med at yde support til Windows 10 indtil 2025, skriver mediet Winbuzzer.

Ifølge mediet er det sket før, at kunderne er lang tid om at udskifte deres styresystem, og der er især tale om enterprise-kunder, som udsætter udskiftningen, da en opgradering muligvis ikke er nødvendig.

Det samme skete, efter Windows 10 var blevet udgivet i 2015. Her måtte Microsoft i 2019 – altså fire år efter – begynde at udsende beskeder til brugere af Windows 7, som på daværende tidspunkt var to styresystemer bagud, om at de burde opgradere til den nyeste version.