Artikel top billede

Yamaha er en halvstor hovedtelefon, som nærmest har en ekstra enhed for enden af det stykke, der sidder i øret. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Lyden er i fokus på Yamahas prisvenlige in-ear hovedtelefon

En stor højttaler kan spille bedre end en lille, hvis man alene måler på fysikken. Og fysikkens love følger også Yamaha TW-E5B, der virker ret store i øret men kvitterer med et sjældent stort lydbillede.

Et stort lydkammer – uanset om der er tale om højttalere, store hovedtelefoner eller som her in-ear, giver bedre vilkår for at genere god lyd.

Det er fysikkens love, der dikterer, at et større kammer gør at de kan konstrueres med mindre lydmanipulation fra digitale kredsløb. Og det gælder altså også de små in-ear modeller.

Yamaha der er forholdsvis ny på hovedtelefonmarkedet, har to sæt in-ear og TW-E5B er det største. Og store er de som sagt. Vi taler ikke om dobbelt størrelse af de mest gængse typer. Men bestemt et sæt, du kan mærke fylder mere i øret end de fleste.

Lade etuiet, der i øvrigt har flot top med gitter og en let buet form er også stort. Og hovedtelefonerne stikker et godt stykke ned i dem.

Lækker pasform

Det er som om Yamaha har lavet en almindelig hovedtelefon og sat et ekstra stykke for enden. Det betyder, at pasformen er som normale hovedtelefoner, men det ekstra stykke, der stikker ud af øret.

De drejes dog let på plads og du er ikke i tvivl om, at du har dem i. Ikke ubehageligt, men de fylder i hele øret og lidt til.

Yderst har de samme look som lade-etuiet og både logo og funktion knapperne i plastik er kobberfarvede. Det ser ret lækre ud, og finishen er generelt ret høj for en pris på overkommelige 1.199 kroner.

Høj lydkvalitet for prisklassen

Mit første indtryk af Yamaha er et helt igennem ”glat” lydbillede. Det betyder, at intet stikker af. Alt er i balance og neutralt. Det kan lyde kedeligt, hvis du er til hårdtslående hiphop. Og til det er de da heller ikke ideelle.

Lytter du til musik, der er krævende. Det kan være orkester, jazz og især musik med klaver, brillerer Yamaha. Det har en lethed og detaljerigdom, som jeg normalt forbinder med langt mere kostbare hovedtelefoner.

Det er faktisk ret unikt for prisklassen. Samtidig er lyden homogen og hele tiden neutral. Den har ikke den helt dybe slagkraftige bas, som dyrere hovedtelefoner har. Og nogle vil nok også finde dem lidt for tilbagelænede.

Men jeg vil påstå, at de er vanvittigt godt med på mange punkter. Og det er vel at mærke sammenlignet med noget mere kostbare hovedtelefoner.

Mange forbindelser

Yamaha er ikke kun til musik. Den har en gaming tilstand, som giver en forbindelse med kortere latenstider.

Du kan naturligvis også nappe et opkald og sikre, at lyde udefra kan høres.

Den er vandafvisende, stemmestyret og batteritiden er omkring otte timer plus yderlige 21,5 med lade-etui.

Den kan altså alt det du kan med de fleste andre gode headset. Og den gør det godt. Ikke bedre end konkurrenterne men heller ikke værre. Dog betyder hovedtelefonens størrelse, at knapperne stikker godt ud ved øret og derved lette at fange, når de skal betjenes.

Med musik i fokus

Som jeg ser det er Yamahas top in-ear hovedtelefon en budgetløsning til musikentusiasten.

Dig, der ønsker meget høj lydkvalitet plus alle andre funktioner. Men ikke vil ofre de over 2.000 kroner, som mange top in-ear modeller koster.

Og de er da lydmæssigt ikke helt så raffinerede som et sæt Grado GT220 eller Sennheisers Momentum True Wireless. Men det er som sagt også begge hovedtelefoner til noget højere pris. Med de briller på er TW-E5B lidt af en – undskyld udtrykket - prisbasker.


Loading ikon