Artikel top billede

Bog: Sådan begynder kampen om energi - og det geopolitiske jordskælv

I Disorder – Hard Times in the 21st Century trækker britisk professor linjerne op og forklarer, hvordan vores umættelige behov efter fossile brændstoffer har defineret verdensordenen de seneste 100 år og vil gøre det en rum tid endnu.

Var den industrialiserede verden et menneske, ville man nok mene, at den led af svær personlighedsspaltning.

På den ene side søger toneangivende politikere, erhvervsledere og NGO’er at fremme den grønne dagsorden. På den anden side vil de kommende år blive præget af en endnu mere indædt stræben efter fossile brændstoffer. For ellers fryser borgerne om vinteren – eller kan ikke køle hjemmet ned – og industrien går i stå.

Dette scenarie opridser den britiske professor i politisk økonomi Helen Thompson i sin bog Disorder – Hard Times in the 21st Century, der udkom tidligere på året.

Aktuelt ser vi ind i en vinter, hvor modsatrettede geopolitiske interesser og omfattende afhængighed af russisk gas som bekendt truer med at splitte det europæiske sammenhold og får millioner af boligejere til at hamstre brænde og tjekke kaminen en ekstra gang.

Men situationen har været længe undervejs, og det er – bemærker Helen Thompson – langt fra første gang, at kampen om energi har sat skub i den geopolitiske pladetektonik.

Suezkrisen i 1956 var ét eksempel, 70’ernes oliekrise et andet. Og de kommende år vil igen være præget af en verdens(u)orden, hvor det eksisterende energimarked risikerer at bryde sammen, mens nationer af al magt prøver at sikre sig de energiressourcer, de på den ene eller anden måde faktisk kan få fat på. Koste hvad det koste vil.

På den anden side vurderer Helen Thompson også, at invasionen i Ukraine har sat en tyk streg under, hvordan omstillingen til vedvarende energi ikke blot er et langsigtet og nødvendigt projekt, hvis man vil hindre ekstremvejr, tørke, sult og stigende verdenshave.

For det er reelt eneste mulighed, hvis man vil vakle rundt i konstant usikkerhed om energiforsyningen samt gøre sig fri af autokrater og regimer, der bliver tordnende rige på salget af fossile brændstoffer og bruger dem som pressionsmiddel.

Disorder – Hard Times in the 21st Century kombinerer en analyse af de primære internationale begivenheder, der har præget verden de seneste ti år – fra Brexit, Trump, Covid-19 og Putins krig i Ukraine – med en diagnose af vore aktuelle udfordringer og giver en række bud på, hvor vi er på vej hen.

Og den er således et solidt bud på læsning foran brændeovnens og stearinlysets skær, hvis vinteren på den ene eller den anden vis ender med at blive hundehamrende kold.

Se et interview med forfatteren her.

Titel: Disorder – Hard Times in the 21st Century / Forfatter: Helen Thompson