Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Netbutikkerne oplever omsæningsfald - men optimismen gror / It-virksomhed skifter hele bestyrelsen ud / Der er stadig it-problemer efter cyberangreb på 7-Eleven

Netbutikkerne oplever omsæningsfald - men optimismen gror. It-virksomhed skifter hele bestyrelsen ud. Der er stadig it-problemer efter cyberangreb på 7-Eleven. DTU's instrumenter har fundet lava på Mars i NASA-rummission.

God-mandag-morgen og velkommen til denne uges første morgen-briefing, som er sammenstykket og tastet ind af Ditte Vinterberg Weng.

Dagens temaer bevæger sig mellem e-handel, hacking og NASA-missioner.

Rigtig god fornøjelse!

Netbutikkerne oplever omsæningsfald - men optimismen gror

Mere end halvdelen af de danske netbutikker har i 2. kvartal i år oplevet et omsætningsfald.

Men selv om man skulle tro, at det ville give de danske e-shop-ejere bekymrede svedperler på panden, så er det slet ikke tilfældet fortæller e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, Niels Ralund:

”Analysens resultater passer meget fint på det, jeg hører, når jeg taler med vores medlemmer. Så jeg er faktisk ikke overrasket. Og jeg er heller ikke videre bekymret, for vi skal lige huske, at vi sammenligner med corona-kvartaler, hvor e-handlen jo virkelig buldrede frem.”

I en anden del af analysen, som Dansk Erhverv har foretaget, viser tallene, at danskerne ikke er stoppet med at handle på nettet. Vi handler lige så meget online som under corona.

”Den faldende omsætning skyldes altså ikke, at forbrugerne vender netbutikkerne ryggen. Det handler primært om den historisk lave forbrugertillid, den tårnhøje inflation og de stigende omkostninger. Forbrugerne handler stadig rigtig ofte online, men de bruger færre penge," lyder det fra direktøren.

I alt hver femte netbutik oplevede nedgang på mellem 15 og 25 procent, mens 17 procent kunne se omsætningen dykke med mindst 25 procent.

Trods faldet, så mener Niels Ralund, at den tendens for e-shopping, som danskerne - sammen med resten af verden - tillagde sig under corona vil vedblive. Derfor er optimismen også høj hos e-shop-ejerne trods omsætningsfaldet.

Det skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

It-virksomhed skifter hele bestyrelsen ud

Hos it-selskabet SameSystem har man været i gang med en proces, der skal "justere virksomheden, så den fremadrettet kan komme ind i et stabilt, positivt cashflow".

Det skriver mediet ItWatch.

En del af denne justering indebærer en større oprydning på bestyrelsesgangen. Faktisk er samtlige medlemmer af bestyrelsen blevet skiftet ud.

De Nye bestyrelsesmedlemmer består således nu af de to nye ejere af virksomheden Carsten Fensholt, der bliver bestyrelsesformand, og Lars Mathiesen. Det tredje medlem hedder Tommy Høyrup Holte.

Signe Trock Hilstrøm, Hans Henrik Hoffmeyer, Søren Elmann Ingerslev og Thomas Bo á Porta fratræder.

SameSystem leverer it-systemer til detailbranchen.

Der er stadig it-problemer efter cyberangreb på 7-Eleven

Skønt 176 af kiosk-kæden 7-Elevens danske butikker igen er oppe at køre med stabil drift, så går der sandsynligvis stadig noget tid før alle systemer er fuldt funktionsdygtige igen.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra kæden selv. Her skriver 7-Elevens administrerende dirktør i Danmark Jesper Østergard:

”Der går formentlig et stykke tid før, at vi 100 procent tilbage til normal drift, men vi gør vores absolut ypperste for, at situationen mærkes så lidt som muligt af vores kunder ude i butikkerne.”

I starten af august blev selskabet ramt af et ransomwareangreb, der blandt andet lukkede ned for kortbetalingen i 110 af kædens danske butikker.

Politiet efterforsker sagen. Både Center for Cybersikkerhed og Datatilsynet er underrettet om angrebet.

DTU's instrumenter har fundet lava på Mars i NASA-rummission

Der er lava på Mars. Og det betyder, at sandsynligheden for at finde liv på jordens naboplanet lige er blevet lidt større.

Opdagelsen er ganske ny. Og den er tilvejebragt i en NASA-mission, hvor et køretøj - Perseverance - er blevet placeret på Mars' overflade. Og et af de instrumenter Perseverance-køretøjet havde om bord, der gjorde opdagelsen mulig var den såkaldte PIXL, som DTU har bidraget til med et avanceret kamerasystem.

Med dette kamera kan Perseverance kan tage nærbilleder og undersøge kemien i klipper og andet materiale på Mars.

Muligheden for at nærstudere lavaen ledt til, at forskere nu endeligt har kunne slå fast, at den fundne lava på et tidspunk har enteregeret med vand - og hvor der er vand, er der ofte liv.

Du kan læse mere om lava-opdagelsen her.