Artikel top billede

Bog: Endelig får Terry Pratchett sin velfortjente gravskrift

I 2015 gik en af verdens mest læste og elskede forfattere bort, og nu kommer endelig den officielle og underholdende biografi om manden bag blandt andet Discworld og Good Omens.

De fleste i it-branchen har læst eller i hvert fald hørt om The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, hvor Douglas Adams vender den undertiden selvhøjtidelige science fiction-genre på hovedet og gør den til et hylende morsomt og ofte bizart billede på eksistensens paradokser.

Mærkværdigvis er britiske Sir Terry Pratchett ikke helt så kendt herhjemme, og det er både synd og skam. For han gør omtrent det samme – og meget mere til – med fantasygenren.

Særligt kendt er han for sin omfattende bogserie om Discworld; en flad verden, hvor man faktisk kan falde ud over kanten. Her er alt fra kloge hekse til lede, danseglade elvere, paparazzi-vampyrer og guder, der kaster tordenkiler mod uforsigtige ateister.

På Discworld er Døden en grundlæggende rimelig fyr, der elsker karryretter, er glad for katte, fra tid til anden tager på ferie – og som desværre tog Pratchett med sig i 2015.

Her sidst i september kommer endelig den officielle biografi om manden, der gennem mange år var en af de mest elskede og populære forfattere i Storbritannien. Han var samtidig en af nyere tids fineste eksponenter for en helt særlig kombination af humanisme og indsigtsfuld humor.

Ligeledes rummer hans forfatterskab tusindvis af morsomme citater og iagttagelser om – bogstaveligt talt – alt mellem himmel og jord. Blandt andet at det er tegn på begyndende sindssyge at afslutte en sætning med fem udråbstegn.

Terry Pratchett begyndte selv på bogen, der nu udkommer under titlen Terry Pratchett: A Life With Footnotes: The Official Biography. Som forfatter står Rob Wilkins, der kendte og arbejdede som assistent for Pratchett gennem mange år.

Bogen tegner et rørende og underholdende billede af manden, der som ganske ung fik at vide af en lærer, at han aldrig ville blive til noget – og som derefter brugte resten af livet på at vise, hvor meget læreren tog fejl.

Terry Pratchett: A Life With Footnotes: The Official Biography er uomgængelig læsning for Pratchett-fans og rummer desuden en lang række anekdoter om en mand og et forfatterskab, der fortjener at leve videre.

For som det konstateres i en af Pratchetts mange bøger: “No one is actually dead until the ripples they cause in the world die away.”

Titel: Terry Pratchett: A Life With Footnotes: The Official Biography / Forfatter: Rob Wilkins / Udkommer 29. september