Artikel top billede

(Foto: Screenshot / Rasmus Ferdinand Ginman)

På den store overgangsdag: MitID ramt af tekniske udfordringer

Fra i dag bliver MitID det nye standardvalg som offentlig login-løsning, og derved rykker NemID i baggrunden. Men det er en hård start for MitID som ny frontfigur, for løsningen oplever tekniske udfordringer.

(Opdatering: Digitaliseringsstyrelsen meddeler klokken 10.17, at der ikke længere er ustabilitet i forbindelse med login via MitID.)

I dag bliver MitID standardvalget, når du skal logge på offentlige selvbetjeningsløsninger, netbank og digital post.

Det betyder, at NemID kommer til at træde i baggrunden for den nye offentlige it-løsning.

Men hvad der skulle have været en festdag, viser sig nu også at blive en dag, der starter med problemer for MitID.

It-løsningen melder torsdag morgen, at der er driftsproblemer, hvilket skaber ustabilitet, når brugere forsøger at logge ind med løsningen.

"MitID er midlertidig utilgængelig. Vi arbejder på en løsning."

Sådan lyder den korte melding inde på MitID.dk.

De tekniske problemer betyder dog ikke, at man er helt udelukket fra de offentlige, digitale tjenester. NemID kan nemlig stadig benyttes, selvom det var meningen, at løsningen fra i dag skulle stille sig i skyggen af den nye.

Fra nu af vil man som borger blive præsenteret for MitID-løsningen først, men hvor det stadig er muligt at vælge NemID-løsningen.

NemID vil være tilgængelig som login-løsning fram til juni 2023. Hvad angår netbank, så sker skiftet tidligere. Her skal man allerede være overgået til MitID per 31. oktober.

NemID er på vej ud

Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at der på nuværende tidspunkt er 4,5 millioner danskere, der har oprettet et MitID-login.

Overgangen til den nye løsning er sket siden oktober 2021, og siden er borgerne i forskellige intervaller blevet bedt om at oprette sig i den nye løsning i deres netbank.

Fra 31. oktober kan man ikke længere benytte sig af NemID til at logge på sin banks selvbetjeningsløsninger. Hvis man ikke har oprettet et MitID inden da, kan man stadig gøre det efter skæringsdatoen.

Efterfølgende vil NemID udfases løbende som login-løsninger på forskellige private og offentlige hjemmesider.

Derefter lukker NemID-endeligt 30. juni 2023.