Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Nedtællingen til Microsofts jubilæumsshow er i gang: Det kan du forvente af Surface-nyheder

Det er 10 år siden, at Microsofts første Surface-produkt blev til. Se, hvordan det vil blive markeret ved selskabets kommende hardware-event.

Oktober måned har for sædvane at danne rammen om Microsoft årlige hardware-lanceringer, hvor selskabet præsenterer nyeste kuld af sine Surface-enheder.

I år bliver ingen undtagelse, da det officielt lyder at 12. oktober bliver dagen for Microsoft kommende hardware-fest.

Årets præsentation bliver dog en særlig udgave, da den markerer 10-års jubilæum for den Surface-enhed, der indledte Microsofts bestræbelser som pc-producent.

Her er det, som vi forventer af nyheder, som Microsoft vil tage med til fejringen.

Surface Pro 9 – den åndelige arvtager

Den åndelige arvtager til den allerførste Surface (senere kendt som Surface RT), bliver Surface Pro 9, som ifølge netmediet Windowscentral vil markere sig ved at være bestykket med to forskellige slags processorer.

Ligesom Surface RT vil den udkomme med en særlig ARM-baseret processor, her en ’SQ3’ processor som bliver en skræddersyet sag baseret på Qualcomms 3. generations Snapdragon 8cx, hvilket baner vejen for, at en 5G-modem kan finde vej til tablet-serien.

Traditionalister, eller bare brugere som vil være sikre på at have fuld Windows-kompatibilitet, vil dog fortsat have mulighed for at vælge en Intel-baseret maskine, som i Pro 9 bliver 12. generation Core processorer.

Det forlyder, at det mest sandsynlige bliver fra den strømeffektive U-serie, processoren skal findes, men at processorer fra den højest ydende P-serie også kan være i spil, hvilket bør give et markant ydelses-boost til den kommende Surface Pro.

Selve Pro 9 enheden vil tage udgangspunkt i samme chassis som Microsoft har anvendt i sin Surface Pro 8 og Surface Pro X, hvorfor der ikke skal forventes nogle store designændringer.

Serien forventes at bliver serveret i varierende konfigurationer med mellem otte og 32 gigabyte ram og mellem 128 og 1000 gigabyte lager.

Surface Studio 3 - tiltrængt overhaling

Microsoft har ikke haft noget særligt fokus på desktop-maskiner med sine Surface produkter, om end man har haft begrænset held med den dyre, men fleksible Surface Studio, som sidst blev opdateret i 2018.

Den nye version har vist heller ikke tænkt sig at lave grundlæggende om på den opskrift, om end serien holdes i live med en hardware-overhaling i en kommende Surface Studio 3.

Her er det fortsat uklart hvorvidt det bliver en Intel i7 fra 11. eller 12. generation, der sammen med 32 gigabyte ram skal drive maskinen frem, men det vil dog fortsat være en markant opgradering i forhold til den 7. generation quad-core processor man finder i den fem år gamle Surface Studio 2.

En anden potentiel overhaling vil man finde i den medfølgende pen, som skulle blive en digitizer dedikeret til enheden, frem for den Surface Slim Pen, som findes til den nyere Surface Pro serie.

Project Volterra – potentiel overraskelse

Mens Microsoft altså ikke kan byde på det store udvalg indenfor skrivebordsmaskiner, bliver selskabets ’Project Volterra’ muligvis konkretiseret ved det kommende event.

Her er tale om en slags mini-pc, der skal drives frem af den samme ARM-baserede SQ3 processor, som den der debuterer i Surface Pro 9.

Microsoft synes dog ikke at være indstillet på at gøre en eventuel Volterra baseret Surface-pc klar til massemarkedet – den forventes kun at blive solgt som et udvikler-kit, hvor tredjepart dermed får mulighed for have en ARM-baseret desktop-maskine til udviklingsformål.

Ikke meget nyt tilbehør i sigte

Microsoft synes ikke at have nye tilbehørs-grupper under opsejling til dette års hardware-event. En mulig outsider kan dog være en revideret version af selskabets Surface Earbuds.

Dertil skriver mediet om nye versioner (læs: nye farver) af eksisterende Surface-tilbehør såsom tastatur-cover, pen og mus.