Artikel top billede

Tele- og netværksselskaber presses af stigende omkostninger: Vil have trafiktunge internet-firmaer til at betale ekstra

De europæiske tele- og internetselskaber presses af stærkt stigende omkostninger og vil have de trafiktunge internet-selskaber som Alphabet, Meta og Netflix til at spytte i kassen.

Dem, der genererer internettrafik, bør betale ekstra til dem, der sikrer, at internettet fungerer.

Sådan lyder budskabet fra en hel stribe af de største tele- og internetleverandører i Europa.

De tæller blandt andet tyske Deutsche Telekom, franske Orange, spanske Telefonica, svenske Telia og en række andre.

De peger på, at de for tiden presse af stærkt stigende omkostninger til både drift og udbygning af den europæiske internetkapacitet i en tid, hvor der kommer mere og mere tryk på internettet, og trafikmængderne vokser.

Og derfor bør de selskaber, der især står bag de trafiktunge løsninger, være med til at spytte i kassen.

“De største trafik-generatorer bør komme med et rimeligt bidrag til de omfattende omkostninger, som de for tiden lægger på de europæiske netværk,” lyder det fra de 16 teleselskaber.

Netflix, Meta og Google

Det sker i et høringssvar til EU, som for tiden er i gang med at forberede lovforslag på området - som altså vil kunne pålægge de store tech-selskaber at være med til at finansiere udrulningen af 5G og fiberkabler i EU.

De tre internet-kæmper Meta, Alphabet - der står bag blandt andet Google og YouTube - og Netflix står tilsammen for mere end halvdelen af den samlede europæiske internettrafik.

“Udbygnings-omkostningerne vokser. Eksempel er prisen for fiberoptiske kabler næsten fordoblet i foråret 2022. Samtidig stiger energi-priserne og mange andre priser,” lyder det i høringssvaret fra teleselskaberne.

Ifølge dem investerer den europæiske telesektor omkring 50 milliarder euro årligt i den europæiske infrastruktur - og der er brug for flere penge.

“Rettidig omhu er et must. Europa gik glip af mange af de muligheder, der lå i internettet. EU må nu omgående opbygge muskler til at håndtere metaversets tid,” lyder det fra dem.