Artikel top billede

Bog: Derfor er der ingen vej uden om talgymnastikken

I Tallene i vores liv forklarer den unge matematiker og filosof Stefan Buijsman, hvorfor vi ikke bare kan kaste ligningerne på møddingen. For matematik er del af fundamentet under hele vores moderne samfund.

Har man større børn i folkeskole eller gymnasium – eller har man selv svedt over ligninger, komplekse tal og vektorer – kommer spørgsmålet før eller siden:

”Jamen.. Hvad skal jeg dog bruge det til?”

Det giver den unge matematiker og filosof Stefan Buijsman flere gode svar på i sin bog Tallene i vores liv – matematikken og verden omkring os. For matematik er en grundlæggende disciplin bag alt fra epidemiologi til IT og teknologi.

Uden basal viden om talgymnastik ville det eksempelvis være umuligt at bygge modeller og systemer, der holder rede på demografi, smitteveje, meteorologi, samfunds- og virksomhedsøkonomi, geodata, ruteplanlægning og alt muligt andet.

Og ikke kun fordi både computere og GPS ville være helt utænkelige, medmindre matematisk kyndige hjerner havde udviklet og forfinet de bagvedliggende modeller. For slet ikke at tale om at sende satellitterne op i første omgang, så de bliver, hvor de skal være.

Tallene i vores liv – matematikken og verden omkring os tager læseren med på udflugt til både antikkens Grækenland, oldtidens Irak og 1800-tallets møgbeskidte og kolerabefængte London.

Men den forklarer også, hvordan matematikken kommer i spil, når der skal udvikles nye og avancerede kræftbehandlinger. Man kan læse forfatterens indledning til bogen her.

Det vil ikke være rimeligt at kalde forfatteren for et vidunderbarn, for i skrivende stund er Stefan Buijsman trods alt midt i tyverne.

Men han blev trods alt kandidat i filosofi i en alder af 18 år, blot for umiddelbart efter at tage fat på sin ph.d. ved Stockholm Universitet i matematikkens filosofi – hvilket han afsluttede på halvandet år.

Siden har han udgivet flere andre bøger. Blandt andet en bog om kunstig intelligens, som vi skrev om i sidste uge.

Titel: Tallene i vores liv – matematikken og verden omkring os / Forfatter: Stefan Buijsman
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere