Artikel top billede

Apple utilfreds med at blive tvunget til nye stik til iPhone og iPad: Vi har altid gået egne veje

Fra slutningen af 2024 vil Apple skrotte det 10 år gamle Lightning-stik til iPhones og iPads. Apple er dog ikke glad for at blive tvunget ind til fælles standarder.

Apple har i mere end 10 år gået enegang på mobil- og tabletfronten, ved at insistere på at benytte sit eget Lightning-stik til ladning og overførsel af data til sine iPhones og iPads.

Det fikse lille stik står dog til at blive aflivet indenfor EU’s grænser, efter at et nyt EU-direktiv fremover pådutter elektronik-producenter at benytte den bredt anvendte USB-C standard i sine enheder.

Fra og med efteråret 2024 vil mobil- og tabletproducenter, heriblandt Apple, skulle ty til den nye standard.

Skiftet henrykker dog ikke hos Apple, fremgår det af et interview med selskabets senior vicepræsident Greg Joswiak som overfor finansmediet Wall Street Journal beklager at virksomheden skal tvinges ved lov til at følge standarder.

”Vi vil selvfølgeligt indrette os. Vi har ikke noget valg,” siger han og ærgrer sig over at det er lovmagere i EU, der dikterer timingen for skiftet fremfor at det er Apple selv.

Han påpeger her, at Apple historisk set altid har foretrukket at gå egne veje og lade sine egne ingeniører vise vejen fremfor at blive tvunget til at følge bestemte hardware-standarder påduttet af myndighederne.

Apple-chefen vil ikke præcisere, i hvilket omfang selskabet vil inkludere USB-C stik i iPhones udenfor det europæiske marked.

Hurtigere og grønnere

EU’s nye lovkrav er et led i en lovpakke, der skal komme elektronikaffald til livs ved at undgå, at EU-zonens borgere skal spendere på dedikerede opladere og kabler til elektronik.

EU-kommissionen vurderer, at skiftet til en enkel stik-standard vil spare EU-borgerne for at skulle købe nye opladere for 250 millioner euro årligt, svarende til knap 1,9 milliarder kroner.

USB-C stikket giver klare fordele over det nuværende Lightning-stik, ved at tillade dataoverførselshastigheder på op til 80 gbps. Lightning-stikket er her begrænset til under 0,5 Gbps.

USB-C standarden kan i dag overføre op til 100 watt strøm, mod omkring 12 watt igennem Lightning-stikket, hvilket baner vejen for hurtigere opladning af enheder.

Regulering af trådløse alternativer på vej

Verserende rygter går på, at Apple på sigt helt vil omgå den nye EU-lovgivning, ved helt at skrotte kabeltilslutning i sin smartphones i fremtiden og alene tilbyde trådløs opladning.

Her oplyser det europæiske parlament, at EU-Kommissionen er i færd med at undersøge, hvordan trådløs opladning kan harmoniseres inden udgangen af 2024.

Her sigtes der også efter at undgå at en producent skaber nogen form for teknologisk ’lock-in’ i en bestemt trådløs ladestandard.