Artikel top billede

Vedtaget: Nu får iPhone-stikket dødsstødet

Europa-Parlamentet vedtager lov, der gør USB-C kablet til den eneste standard til en bred vifte af elektronik.

Fra og med 2024 skal elektronik-producenter af blandt andet smartphones, kameraer og tablets anvende den brede USB Type C standard fremfor egne kabel-standarder.

Forbrugere skal samtidig have mulighed for at købe enhederne med eller uden en medfølgende oplader i salgsæsken.

Fra og med 2026 vil den nye EU-lov også betyde, at bærbare computere skal benytte USB-C standarden.

Det fremgår af et lovforslag som Europa-Parlamentet nu har vedtaget med 602 stemmer for og 13 imod.

Beslutningen vil betyde, at Apple, som længe har foretrukket sit egenudviklede lightning-stik i blandt andet sine iPhone nu skal til at indordne sig den nye standard.

Apple har siden 2019 introduceret USB-C porten i sin tablets, men har i sin nyeste iPhone-kollektion valgt at holde fast i sit eget stik.

USB-C stikket giver fordele over det nuværende ligtning-stik ved at tillade dataoverførselshastigheder på op til 40 gbps, mens det er begrænset til under 0,5 Gbps i Apples standard. USB-C standarden kan i dag overføre op til 100 watt strøm, mod omkring 20 watt igennem lightning-stikket.

Fra og med 2026 vil den nye EU-lov også betyde, at bærbare computere skal benytte USB-C standarden.

EU-kommissionen vurderer, at skiftet til en enkel stik-standard vil spare EU-borgerne for at skulle købe nye opladere for 250 millioner euro årligt, svarende til knap 1,9 milliarder kroner.

Regulering af trådløse alternativer på vej

Apple rygtes helt at omgå den nye EU-lovgivning, ved helt at skrotte den brede kabelstandard og i stedet alene at tilbyde trådløs opladning.

Her oplyser det europæiske parlament, at kommissionen er i færd med at undersøge, hvordan trådløs opladning kan harmonisere trådløse opladningsstandarder inden udgangen af 2024.

Her sigtes der også efter at undgå at en producent skaber nogen form for teknologisk ’lock-in’ i en bestemt ladestandard.