Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Slut med at bruge NemID i banker i dag / Sverige klar med 'digitaliseringsminister' / Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold

Slut med at bruge NemID i banker i dag. Sverige klar med 'digitaliseringsminister'. Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold. Sidste gang KMD’s aldrende valg-system anvendes (måske).

Velkommen til morgen-briefingen fra Computerworld på denne valgdag.

Vi ønsker godt valg til alle opstillede med tak for at stille sig frem og byde sig til og tage ansvar.

Og vi ønsker også godt valg til alle, der i dag skal i stemmeboksen og pege på netop sin repræsentant på tinge.

Morgen-briefingen er i dag sammensat af Dan Jensen.

Slut med at bruge NemID i banker i dag

Det er fra og med i dag slut med at anvende NemID i de danske banker, hvor man fremover alene vil kunne anvende MitID.

Ritzau skriver på baggrund af tal fra Finans Danmark, at omkring 25.000 danskere i dag vil miste adgangen til deres net- og mobilbank.

I den seneste tid har borgerservice i mange kommuner modtaget rigtigt mange henvendelser fra danskere, der har haft brug for hjælp til at få skiftet til MitID.

Det var oprindeligt planen, at MitID skulle have afløst NemID helt i bankerne 30. juni, men datoen blev skubbet frem til 1. november for at give danskerne mere tid.

NemID lukker endegyldigt 30. juni 2023.

Du kan læse om tvangslukningen af NemID her.

Sverige klar med 'digitaliseringsminister'

Digitalserings-området i Sverige kommer fremover til at høre under Erik Slottner fra Kristdemokraterna, som er blevet udnævnt til ny såkaldt civilminister.

Erik Slottner får ifølge vores søstermedie Computersweden det øverste politiske ansvar for blandt andet digitalisering af den offentlige sektor, at sikre klare og åbne offentlige services til alle og sikre ‘gode forudsætninger for digital infrastruktur’ og udvikling af ny teknologi.

Sverige har placeret ansvaret for cybersikkerhed under ministeren for civilt forsvar, som bliver Carl-Oskar Bohlin fra Moderaterna.

Herhjemme hører det politiske ansvar for digitalisering ikke under noget specifikt ressort-område, men er spredt ud over de forskellige ministerier som en integreret del af hver deres arbejde.

Danske pensionskasser vil presse Amazon til bedre arbejdsforhold

De tre danske pensionskasser Sampension, PenSam og PKA er ifølge Finans gået i ‘direkte dialog’ med Amazon for at sikre, at det mægtige selskab får ordentligt arbejdsforhold for sine medarbejdere.

Amazon har i flere omgange været kritiseret for sine arbejdsforhold på især de store lagre, hvor selskabet håndterer millioner af varer.

De tre pensionskasser vil blandt andet have Amazon til at anerkende medarbejdernes ret til at melde sig ind i fagforbund, har pensionskasserne sendt i en mail til Amazon, hvor de kræver at se en rapport, der kan vise, hvordan Amazon "sikrer retten til at organisere sig i en fagforening og forhandle løn- og arbejdsvilkår kollektivt," skriver avisen.

Amazon har hertil svaret dem, at selskabet allerede har håndteret emnet.

Men det er ikke tilfredstillende, og de tre pensionskasser vil nu gå videre med en ny henvendelse til Amazon.

Sidste gang KMD’s aldrende valg-system anvendes (måske)

Dagens valg til Folketinget kan meget vel være det sidste, hvor KMD’s gamle valg-system anvendes.

KMD har stået for at håndtere it-systemerne til danske valg i mange år og har tidligere stået for print og scanning af valgkort, registreringer og mange andre ting i forbindelse med valghandlingerne.

Men nu står det altså til at være slut efter mere end 30 år. For KMD’s gamle valgssystem skal efter et noget broget forløb afløses af et nyt system fra Netcompany i 2025.

Det kan du læse mere om her.