Artikel top billede

Brugerfladen er den samme men hastigheden er forbedret markant i den nyeste version af Apple TV. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Derfor skal du have det nye Apple TV

Den nyeste opdatering af Apple TV giver mening for dig, der vil opgradere eller købe for første gang. Hastigheden har fået er markant løft, som kan mærkes i alle funktioner.

Den sidste opdatering af Apple TV var så lille, at det nærmest var uartigt. Det er der rettet op på i den nyeste variant, hvor jeg har testet den største variant.

Og forbedringer er der en del af.

Det gælder uanset om du vælger den billigste variant, der kun har Wi-Fi tilslutning og 64 GB hukommelse til 1.299 kroner, eller topversionen, som vi tester, der byder på ethernet, 128 gigabyte lager og koster 200 kroner mere.

Hastighed der kan mærkes

Hurtigere hardware er altid godt, men kan ofte ikke bemærkes tydeligt. Men ved at gå fra A12 Bionic til A15 Bionic er det nye Apple TV signifikant hurtigere end sine forgængere.

Dels er det meget hurtigere til at installere applikationer, og endnu vigtigere til at åbne dem. Det er en forbedring, som du vil mærke konstant.

De fleste af os har nok oplevet, at de forskellige applikationer er langsomme til at loade. Både applikationerne og i særdeleshed billedoversigten på tjenesternes indhold.

Jeg har ofte mistænkt streaming-tjenesterne og lige så ofte testet hastigheden på mit internet. Nu loader alt hurtigt og understreger, hvor kvik A15-processoren er.

Billedkvalitet i særklasse

Du får naturligvis 4K-opløsning. Og her understøttes også nyeste HDR 10+ standard foruden alle de gængse. Herunder Dolby Vision.

Og det kan mærkes. Naturligvis når film eller serier understøtter de nyeste formater, men generelt er billedet synligt bedre.

Jeg noterer også, at film og serier er hurtigere klar – forstået på den måde, at de få sekunder der ofte går med et let pixeleret billede, nærmest er væk. Det står skarpt med det samme.

Men lige så vigtigt er der en større klarhed kombineret med en bedre farvedybde. Vi taler feinsmeckeri her – og mest på tv, der er i den høje ende af prisskalaen. Men det kan ses.

Lydmæssigt kan jeg ikke mærke den store forskel – men nu understøttes de nyeste standarder.

Bedre fjernbetjening

Den nye fjernbetjening er også en lille perle. Der er både knapper og touch i samme område og det er intuitivt og let at få til at spille.

Dertil er den større og ligger bedre i hånden. Den er lidt rund på bagsiden, så den vipper, når du aktiverer knapperne når den ligger på bordet. Men her søger vi nærmest efter fejl. Det er til at leve med.

En god detalje er også, at der er en tænd/sluk knap, så du ikke kommer til at tænde bare du rammer en knap ved et uheld, som i mit hjem udløser en kædereaktion hvor tv, surround-processor og effektforstærker også startes op. Så tak!

Du kan også indtale kommandoer til Siri (heriblandt tegn). Det klares ved tryk på en knap på siden af fjernbetjeningen.

Fjernbetjeningen kan i øvrigt købes separat for 599 kroner, hvilket synes noget kostbart i forhold til prisen for et Apple TV.

Klar anbefaling

Der er flere finesser i det nye Apple tv, så du kan bruge det sammen med andre Home produkter, samt bedre interaktion med dine øvrige Apple enheder med mere.

Alt dette er meget godt, og som jeg ser det er alene hastigheden og fjernbetjeningen hele opgraderingen værd.

Apple TV er naturligvis ikke perfekt, og den lille sorte boks er nu så lille og let, at den næsten løftes og fungerer som en dongle, hvis du ellers har et godt og kraftigt HDMI-kabel - selvom det bestemt ikke er hensigten.

Det ændrer ikke ved, at forbedringen er så stor, at du bør overveje at skifte, hvis du har en, der er blot én generation gammel. Og derfor kvitteres også med en høj karakter.


Loading ikon